Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Clinton rászólt Iránra

2011.10.24. 09:26 Módosítva: 2011-10-24 09:27:22
Irán növelné befolyását Irakban, amire az Egyesült Államok keményen reagált.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter egy tévéinterjúban üzent Iránnak, hogy ne is gondoljon arra: az Egyesült Államok visszavonulásával növelheti befolyását Irakban. "Senki, legfőképpen Irán ne értse félre iraki lépéseinket" - nyilatkozta a CNN-nek Hillary Clinton.

A külügyminiszter szavai az iráni elnök, Ahmedinedzsad múlt heti interjújára válaszoltak, amelyben arról beszélt, Irán tervei közt szerepel az iraki hadsereg megsegítése. A kérdésre, hogy országa segítené-e az iráni hadsereget, úgy válaszolt: "Azt hiszem, ez egy nagyon jó ötlet, amit meg kellett volna tennünk már korábban, akár hét-nyolc évvel ezelőtt."

Clinton ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy Amerika továbbra is jelentős számú kiképző egységet állomásoztat majd az országban, mivel a hadseregkivonás csak a harcoló egységekre vonatkozik. "Irán nagyon elszámolja magát, ha nem az egész régiót nézi, a bázisokat vagy a NATO-tagokat, mint például Törökország. Megszoktam már az iráni vezetőtől, hogy a legváltozatosabb dolgokat mondja, de azt hiszem ezeket nyíltan ki kell mondanunk."