Márk
13 °C
28 °C

Folyamatosan nő a török földrengés áldozatainak száma

2011.10.24. 06:32

A törökországi földrengés halálos áldozatainak száma a legfrissebb adatok szerint már 264, a sebesülteké pedig 1300. Az áldozatok száma valószínűleg még nőni fog. Egy isztambuli szeizmológiai intézet szakértői a helyszín sajátosságait és földrengés erősségét figyelembe véve úgy ítélték meg, hogy a természeti csapásnak összesen 500-1000 halálos áldozata is lehet.

A hivatalos adatok szerint a földrengés hozzávetőleg 970 házat rombolt le. A 75 ezer lakosú Ercisben súlyosabb a helyzet, mint Van tartományban. Ercisben 80 többemeletes épület omlott össze, és csaknem az összes vályogtéglából épített ház megsemmisült a város környékén. Sok lakos el is menekült a súlyos károkat szenvedett, áram-és vízellátás nélkül maradt városból. A földrengés megrongálta az elektromos vezetékeket és a telefonvonalakat, a hatóságok néhány területen a gázt is elzárták a tűzveszélytől tartva.

A BBC szerint éjszakába nyúlóan, fáklyák fényénél folytatták a kutatást a túlélők után, néhányan lapátokkal vagy a puszta kezükkel. Tízezrek töltötték a fagyos éjszakát a szabad ég alatt. A Vörös Félhold munkatársai sátrakat, tábori konyhákat és rögtönzött kórházakat állítanak fel a fedél nélkül maradtak és a sebesültek részére.

Egy 19 éves fiú 20 órával a földrengés után a mobiltelefonján hívott segítséget, így sikerült őt és három másik embert, köztük két gyereket kimenteni egy hatemeletes épület maradványai alól. Az emberek kétségbeesetten, kiabálva keresik hozzátartozóikat

Az amerikai geológiai intézet (USGS) hajnalban 7,3-asról 7,2-esre módosította az első rengés nagyságát. Ez így is a legerősebb rengés Törökországban sok év óta. Az USGS több mint száz utórengést regisztrált. Ezek között volt egy körülbelül 6-os erősségű a főleg kurdok lakta Van város közelében.

Az ország 38 tartományából 1275 mentőalakulatot riasztottak és küldtek a helyszínekre, de a hadsereg is segít a mentésben, kutatásban. A TRT televízió jelentése szerint Van város börtönéből kiszökött 150 rab, mert leomlott a börtön egyik fala. Egy börtöntisztviselő viszont azt állította, hogy sokkal kevesebb rab szökött el, és közülük is több visszatért már a büntetés-végrehajtási intézetbe.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök helikopterrel felkereste Van tartományt és Ercist is, írja a BBC. Ercis település polgármestere, Zulfikar Arapoglu azonnali segítséget, orvosokat kért. Az AP jelentése szerint a túlélők arra panaszkodnak, hogy nem állnak rendelkezésre olyan gépek, amelyekkel el lehetne mozdítani a cementtörmeléket.

Egy neve elhallgatását kérő külügyminisztériumi tisztviselő ugyanakkor azt mondta a Reutersnek, hogy Törökország visszautasított minden, külföldről felajánlott segítséget.