Klaudia
-3 °C
3 °C

Szétszerelik az utolsó amerikai atombombát

2011.10.25. 20:11
Texasban kedden hozzáfogtak a legnagyobb, legerősebb és legrégibb amerikai atombomba utolsó példánya szétszerelésének. Washingtonban cél a hagyományos nukleáris fegyverek számának csökkentése.

A B53 típusú, kis teherautó méretű, 4500 kilogramm tömegű, hat megatonna robbanóerejű fegyvert közel fél évszázada, a hidegháború csúcspontján, a kubai rakétaválság évében, 1962-ben állították hadrendbe, és ott is maradt 1997-ig. MIntegy ötvenet gyártottak belőle. B-52-es hadászati bombázók szállították volna a cél fölé. Képes lett volna egy teljes világváros elpusztítására, vagy mélyen a földbe rejtett létesítmények megsemmisítésére. A Hirosimában 1945-ben ledobott atombomba erejét 600-szorosan múlta felül.

A szétszerelést az Amarillo város közelében lévő Pantex gyárban még kedden befejezik. Ez az Egyesült Államok egyetlen atomfegyvereket össze- vagy szétszerelő üzeme. A művelet legfontosabb mozzanata az urántöltet körül elhelyezkedő 135 kilogramm hagyományos robbanóanyag biztonságos eltávolítása. Tekintettel arra, hogy régi technológiával készült, és az akkori mérnökök már nyugdíjba mentek vagy meghaltak, a szétszerelési folyamatot újra kellett tervezni, és új eszközöket is készítettek hozzá.

A B53-asok nagy részét megsemmisítették a 80-as években, de így is jelentős mennyiségű maradt belőlük az amerikai arzenálban 1997-ig, amikor teljesen leselejtezték őket. A Pantex szóvivője nem tudta megmondani, mennyit szereltek szét belőlük a texasi üzemben, de az biztos, hogy hasonló feladatok várnak rá a jövőben is, mert Barack Obama amerikai elnök célul tűzte ki a nukleáris fegyverek számának csökkentését.