Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Újabb tűzszünet Jemenben

2011.10.25. 16:15

Tűzszüneti megállapodást írt alá kedden a jemeni kormány a rendszer ellenzékéhez csatlakozott lázadó katonák vezetőjével.

A megállapodás délután három órakor lépett életbe és ez alapján az ellenfelek kivonják katonáikat az utcákról, lebontják az úttorlaszokat és kicserélik a foglyaikat is, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba a fővárosban, közölték hivatalos források.

Jemenben ez nem az első tűzszünet, de a korábbiakat rendre megsértették. Legútobb szeptember 20-án kötöttek tűzszünetet a felek egymással. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken felszólította a jemeni elnököt, hogy írja alá a hatalomból való távozásáról szóló megállapodást, és vessen véget a kormányellenes tüntetések véres elfojtásának.

Jemenben már közel nyolc hónapja folynak a kormányellenes tüntetések, amelyek miatt fegyveres konfliktus kezdődtek a tüntetőket támogató törzsi vezetők és az államfő csapatai között.

A megmozdulások célja Ali Abdalláh Száleh elnök megbuktatása. A rezsimellenes tüntetőkhöz csatlakozott a hadsereg egyik fontos egysége, beavatkozva az utcai harcokba.