Bernadett
0 °C
4 °C

Egész Bangkok víz alá kerülhet

2011.10.26. 07:15
A hatóságok elkezdték a kimenekítést a főváros minden negyedéből. A Csaophraja folyó vízszintje minden rekordot megdönt.

A Bangkok környéki gátak és zsilipek nem bírják ki az áradó folyók nyomását, ezért a lakosságnak fel kell készülnie arra, hogy a víz elönti a kilencmilliós thaiföldi fővárost - jelentette be Jinglak Sinavatra thai miniszterelnök. Október 27. és 31. között munkaszüneti napokat hirdettek, hogy az emberek fel tudjanak készülni a védekezésre, illetve a kitelepítésére.

A főváros polgármestere drámai hangú közleményében hívta fel a lakosság figyelmét arra, hogy a Csaophraja folyó vízszintje tovább emelkedett, megdöntött minden eddigi rekordot, és a hét végére átbukik a gátakon, majd átszakítja őket.

A hatóságok sürgősen hozzáláttak a lakosság kimenekítéséhez a főváros mind az ötven negyedéből. A kormányfő szerint Bangkokot elöntő víz magassága a városi hatóságok, a hadsereg és a mentőszolgálat munkájának összehangoltságától függ majd. Szakemberek szerint, ha a legrosszabb forgatókönyv szerint alakulnak a dolgok, az egész Bangkok víz alá kerül.

A július óta tartó esőzéseknek már 366 halálos áldozata volt és 2,5 millió ember otthonát rombolta le.