Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Lerohanták a rendőrök a bankárellenes tüntetőket Kaliforniában

2011.10.26. 07:02
Könnygáz- és sörétes lövedékeket lőttek ki, nyolcvanöt embert vettek őrizetbe Oakland főterén. A tüntetők táborát lerombolták.

Több száz rendőr kedd hajnalban felszámolta a kaliforniai Oakland belvárosában a Wall Street-i tüntetők ottani táborát.

A rendőrök éjszaka elözönlötték a városháza előtti területet, ahol a tábor volt, könnygáz- és sörétes lövedékeket lőttek ki a táborozókra, majd kiürítették a területet. A két héttel ezelőtt létesített tábort kevesebb mint egy óra alatt romba döntötték. Nyolcvanöt tüntetőt őrizetbe vettek engedély nélküli gyülekezés címén, elszállították őket, csak a feldúlt sátrak, hálózsákok, matracok, hátizsákok, ételdobozok maradtak ott. A tüntetők számítottak a rendőrattakra, mert egész éjjel ébren voltak.

Kedden napközben több száz tüntető gyűlt össze a városi könyvtárnál, és átvonult a belvároson. A rohamrendőrök útjukat állták, összecsapás alakult ki, majd a tüntetők visszavonultak.

Szeptemberben kezdődött New Yorkban a Foglaljuk el a Wall Street-et nevű tiltakozó akció a társadalmi egyenlőtlenségek és a munkanélküliség ellen. Azóta a mozgalomhoz a világ több száz országának számos nagyvárosában csatlakoztak.