Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Radioaktív víz szivárgott egy japán atomerőműből

2011.10.26. 07:53

Szivárgást észleltek egy japán atomerőműben, közölte a japán atomipari biztonsági szolgálat. Több mint 65 tonna víz szivárgott ki, de nem szennyezte a környezetet, mert a reaktor külső falán belül maradt.

A vízszivárgást szerdán észlelték a Tokiótól mintegy 100 kilométerre északkeletre fekvő Ibaraki prefektúrában található Tokai-2 atomerőműben. A szennyezett víz az egyik reaktorba vezető csőből szabadult ki, de nem jutott ki az erőműből.

A fűtőelemek sem maradtak szárazon és nem történt magolvadás sem. Szakértők vizsgálják a szivárgás okát.

Közben amerikai és orosz szakemberek kiszámolták, hogy 2013 elején éri el Hawaii partjait a márciusi japán szökőár idején vízbe került, csaknem 20 millió tonna törmelék. Egy évre rá a sodródó szemét eléri Alaszka, Oregon és Washington szövetségi államok, illetve Kanadát partjait, és 3,2 ezer kilométer hosszú, 1,6 ezer kilométer széles sávban terül el a tengeren.

A japán hatóságok szeptember közepén jelentették be, hogy műholdas megfigyelőrendszert hoznak létre az óceánon sodródó nagy tárgyak nyomon követésére, amelyek veszélyeztethetik a térségben közlekedő hajókat.