Plágiummal vádolják az ukrán elnököt

2011.10.27. 16:31

Plágiummal vádolják Viktor Janukovics ukrán elnököt: Opportunity Ukraine - kb. Ukrajna esélye - című könyvének egyes részei ugyanis folyóiratokban megjelent cikkekre, egy parlamenti képviselő beszédére, sőt egy főiskolai szakdolgozatra emlékeztetnek. A könyv, amelyben az elnök országa jövőjével kapcsolatos álmait írta le, az osztrák Mandelbaum kiadónál jelent meg. Ugyanakkor a befolyásos osztrák írószövetség elutasította, hogy támogassa a könyv bemutatóját az idei frankfurti könyvvásáron.

A könyv körüli botrány újabb zavaró tényező a gyakran nyers és modortalan Janukovics számára, aki amúgy is híres bakijairól és helyesírási hibáiról, arról, hogy összekeveri a népirtást a génalappal (a két szó oroszul genocid, illetve genofond), vagy Koszovót Montenegróval. Nem segít abban sem, hogy magát nyugati módon gondolkodó politikusként tüntesse fel, amikor országa európai uniós tagságra törekszik.

"Az elnök saját maga által írt könyve a karrierje csúcsa" - mondta a sztorit elsőként megíró Szerhij Lescsenko, az Ukrajinszka Pravda című hírportál riportere. "Janukovics irodalmi önmegvalósítása lehetett volna, de hétköznapi plagizálásba fordult".

A botrány akkor tört ki, amikor az Egyesült Államok és az Európai Unió elítélte az ukrán hatóságokat Janukovics régi politikai ellenfele, Julija Timosenko volt kormányfő bebörtönzéséért és elítéléséért.

Lescsenko elmondta: akkor kezdett el gyanakodni, amikor a könyv nem a többi volt kelet-európai kommunista országgal, hanem a távoli Szingapúrral hasonlította össze az ukrajnai reformokat. Némi kutatás után felfedezte a szóban forgó leírásokat a Korreszpondent című ukrajnai hetilap egyik márciusi számában.

"Bárhogyan kér is bocsánatot az elnöki hivatal, a plagizálás ténye nyilvánvaló" – írta blogjában Vitalil Szics, a hetilap főszerkesztője.

A könyv borítója
A könyv borítója
Fotó: mandelbaum.de

Egy másfél oldalas értekezés az ukrajnai politikai pártokba való belépésekről kényelmetlenül azonos egy főiskolai szakdolgozattal, amelyet a Referat.ru orosz esszécserélő portálra tettek fel 2007-ben. A földreformmal kapcsolatos elgondolások Petro Szimonenkónak, az Ukrajnai Kommunista Párt vezetőjének egyik beszédére hajaznak. A 2004-es "narancsszínű forradalomra" való visszaemlékezések egy, a 2000 című hetilapban megjelent írásra emlékeztetnek

A Mandelbaum kiadó 50 ezer példányt nyomtatott ki az Opportunity Ukraine című könyvből augusztus 24., Ukrajna függetlenségének 20. évfordulója alkalmából. Az angol nyelvű könyv célja feltehetően az volt, hogy vonzóvá tegye Ukrajnát a külföldi befektetők számára.

Az osztrák írószövetség elítélte a könyvet a plágiumvádak miatt. A 3000 tagot számláló szövetség – közleménye szerint - azért sem támogatta a könyvet, mert ezzel hallgatólagosan jóváhagyná Janukovics antidemokratikus politikáját.

Hanna Herman, Janukovics tanácsadója elutasította a plagizálás vádját, amely szerinte az elnök ellen indított "szégyenleten" és erkölcstelen lejárató kampány része. A felelősséget végül Kosztyantin Vaszilkevics, a könyv fordítója vállalta magára, aki beismerte, hogy a lábjegyzetek többségét törölte, hogy olvashatóbbá tegye a könyvet. A kormányhoz tartozó egyik új honlapon Vaszilkevics elnézést kért az ukrán elnöktől és az újságíróktól, akiket hibájával félrevezetett.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM