Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Olcsón megúszta Washington Líbiát

2011.10.28. 18:34

Az Egyesült Államok kevesebbet költött Líbiára az elmúlt nyolc hónapban, mint amennyit egy hét alatt áldoz Afganisztánra vagy Irakra - fejtette ki Barack Obama elnök egyik tanácsadója pénteken.

Tom Donilon a The Washington Post olvasói rovatában megjelent írásában ezt azzal magyarázta, hogy a líbiai hadműveletek esetében Washington fő törekvése az volt, hogy a költségeket megossza a külfölddel. Az Egyesült Államok hozzájárulása a líbiai katonai szerepvállalás pénzügyi terheihez nagyjából 1,2 milliárd dollár volt, ami csak a nemzetközi összkiadások töredékét fedezte, és kevesebb annál, mint amennyit Amerika egy hét alatt költ el az afganisztáni vagy az iraki műveletei finanszírozására - mutatott rá Donilon.

A tanácsadó szerint megvalósult Obama elnöknek az a célja, hogy a líbiai műveletekben részt vevő szövetségesek elosszák egymás között a feladatokat, és így mindenki képességeinek és érdekeinek megfelelően járuljon hozzá a közös ügyhöz.

"Az Egyesült Államok szövetségei és partneri kapcsolatai nemzetünk erejének és kiválóságának egyik forrása, amely biztonságunk, jólétünk és értékeink támasza" - vélte Donilon.

Obama azt követően, hogy Kadhafi október 20-án meghalt, megjegyezte: "a líbiai hadművelet megmutatta, hogy képesek vagyunk együtt dolgozni, mint egy nemzetközi közösség".