Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

NATO-konvoj elleni merénylet Kabulban

2011.10.29. 15:25 Módosítva: 2011-10-29 16:35:08
Legkevesebb tizenhárom külföldi katona és négy afgán halt meg szombaton Kabulban a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) egy autóbusza ellen elkövetett öngyilkos merényletben – közölték nyugati katonai források, majd Washingtonban arról tájékoztattak, hogy valamennyi halott NATO-katona amerikai volt.

A merénylet elkövetését a tálib lázadók vállalták egy sms-üzenetben, amelyet szóvivőjük küldött a francia hírügynökségnek. "A merénylet az ISAF egyik amerikai autóbusza ellen irányult" – közölte közvetlenül a merénylet után egy névtelenséget kérő katonai forrás, hozzátéve, hogy a támadásnak "tíz vagy tizenegy halottja van, főleg amerikaiak". Az autóbuszon kanadai katonák is lehettek, de ezt egyelőre nem sikerült megerősíteni – mondta.

Washingtonban ezt követően a Pentagon képviselője megerősítette, hogy a szombati  kabuli támadásban meghalt NATO-katonák kivétel nélkül amerikaiak voltak.

Hírügynökségek emlékeztettek arra, hogy a szombati robbantás az utóbbi évek legsúlyosabb merénylete volt Kabulban. Az afgán belügyminisztérium a maga részéről azt közölte, hogy a merényletben életét vesztette három afgán civil és egy afgán katona is, a külföldi áldozatok számáról azonban nem rendelkezik pontos adatokkal.

Ugyancsak szombaton három NATO-katonával és tolmácsukkal végzett egy afgán katona Uruzgán tartományban. A meglepetésszerű támadásról Abdul Hamid Vardak tábornok, a tartomány katonai parancsnoka számolt be a sajtónak.

A tálibok egyik erősségének számító Kunár tartomány székhelyén, Aszadábádban egy burkába öltözött fiatal lány robbantotta fel magát a helyi afgán belbiztonsági iroda épülete előtt. A detonáció az iroda két biztonsági őrét sebesítette meg.