Béla
12 °C
27 °C

December 28-ra tették át Mubarak perét

2011.10.30. 11:37

Elhalasztották december 28-ára Hoszni Mubarak bukott egyiptomi elnök büntetőperének folytatását, arra várva, hogy a hatóságok döntsenek a bíró esetleges lecseréléséről, jelentette vasárnap a MENA egyiptomi hírügynökség. A megdöntött rezsim áldozatainak ügyvédjei szeptember végén elfogultsági indítványt nyújtottak be az elnöklő Ahmed Rifaat bíró ellen, mert szerintük a pert a vádlott javára irányítja.

A védelem felrótta a bírónak, hogy utasítására tiltották ki a televíziót a tárgyalóteremből, és alig adott lehetőséget az ügyvédeknek arra, hogy az állami és biztonsági apparátus tanúként megidézett munkatársainak kérdéseket tegyenek fel. A beadványról az illetékes bírósági testületnek október 30-án kellett volna döntenie, de egy kairói bíróság október végén úgy határozott, hogy az indítványt csak december 26-án vizsgálják meg.

Mubarakot az őt február 11-én végül lemondásra kényszerítő tömegmegmozdulások részvevői ellen bevetett, sok tüntető életét kioltó halálos erőszak miatt fogták perbe. Két fiával együtt sikkasztás és korrupció címén is vádat emeltek ellene. Megfigyelők a per egyre nyilvánvalóbb halogatását október végén annak jeleként értékelték, hogy a Mubarak bukásával hatalomra került katonai tanácsnak nem áll érdekében az egykori katonabajtárs elítélése, Mubarak ugyanis a légierő tisztje volt.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft