Ervin
14 °C
22 °C

Megválasztották Líbia új kormányfőjét

2011.10.31. 21:41
Abdul al-Rahim al-Kíb tripoli származású akadémikus személyében Líbia átmeneti vezetése megválasztotta az arab ország új miniszterelnökét.

Az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) 51 tagja által 26 szavazattal az első körben megválasztott al-Kíb a következő napokban állítja össze kormányát. Az új kormány az általános választásokig irányítja majd az országot.

Eredetileg tíz jelölt volt versenyben vasárnap, öten közülük hétfőn visszavonták a jelöltségüket. A négy másik induló jelölt Ali Tarhúni, az átmeneti irányító szerv olajipari és pénzügyi "minisztere", a Moammer Kadhafi idején bebörtönzött Idrisz Abu Fajed ellenzéki, Ali Zidan, az ÁNT európai képviselője és Musztafa Al-Rodzsbani, egy külföldön élő egyetemi tanár volt.

Az ÁNT által bejelentett menetrend szerint az ország felszabadítása után legkésőbb egy hónappal fel kell állítani az ideiglenes kormányt. Legkésőbb nyolc hónapon belül össze kell állítani az alkotmányozó nemzetgyűlést, legfeljebb egy éven belül pedig általános választásokat kell tartani. Az ország felszabadításának hivatalos dátuma: október 23.