Decemberben lehet görög népszavazás a mentőcsomagról

2011.11.02. 11:26

A tervezettnél akár már egy hónappal korábban, decemberben is megtarthatják a népszavazást az EU-mentőcsomagról, mondta Harisz Kacanídisz görög belügyminiszter az állami televíziónak szerdán. Ez akkor történhetne meg, ha Görögország és nemzetközi partnerei az előirányzottnál korábban kidolgozzák a mentőcsomag részleteit.

Iliasz Moszialosz kormányszóvivő szerdán még Kacanídisz bejelentése előtt azt mondta, hogy a lehető legkorábban megtartják a népszavazást.
A monarchia 1974-es megszüntetése óta ez lesz az első referendum Görögországban. Azt fogják megkérdezni a görögöktől, hogy akarják-e az új megállapodást, és bent maradjon-e az ország az eurózónában. A dilemma nem az, hogy "ez a kormány vagy egy másik", hanem hogy "igen vagy nem a megállapodásra", "igen vagy nem az euróra", mondta Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök. Papandreu szerint a piacok nyugtalansága ideiglenes lesz, és a referendum jobb megoldás, mint az előre hozott választások kiírása, amellyel a kormány csak "a felelőssége alól bújt volna ki", és a helyzet azzal fenyegetett volna, hogy csődbe megy az ország.

A népszavazás nemzetközi politikai és gazdasági fogadtatása meglehetősen negatív volt, és több miniszternek is erős fenntartásai vannak vele kapcsolatban. Az új fejlemény miatt rendkívüli válságtanácskozást tartanak szerdán Cannes-ban az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetői. Emellett pénteken bizalmi szavazást tartanak a görög kormány sorsáról.  • Hírek
  • Személyi kölcsön