Bernadett
0 °C
4 °C

Patkányház nyílt a bécsi állatkertben

2011.11.09. 13:24

Patkányházat nyitott a Schönbrunni Állatkert, tudatja a bécsi városi képviselet irodája. Az állatkert legújabb látványosságában, a világon található hatvan patkányfajta közül hárommal ismerkedhetnek meg a látogatók.

Patkany Norbert Potensky
Fotó: Daniel Zupanc /

Az új lakók között van a gambiai óriás-, a luzoni kéreg- és háziasított patkány. A gambiai óriáspatkány az afrikai szavannákon őshonos, 45 cm hosszúságot is, kiváló szaglásának köszönhetően bevetik a taposóaknák felderítésében és a tuberkulózis diagnosztizálásában. A kutatólaborokon kívül házi kedvencnek is kiválóak.

A luzoni kéregpatkány a Fülöp-szigeteken honos, testsúlya elérheti az 1,9- 2,4 kilogrammot. Bundája alapján leginkább a pandára hasonlít, de a rágcsálókkal ellentétben csak egy utódot hoz világra évente.

A háziasított patkányt Magyarországon is szívesen tartják házi kedvencként. Ezek a vándorpatkányok leszármazottai, kezdetben patkányfogók tartották és tenyésztették őket. Rendkívül intelligensek és nagyon jó szociális képességekkel rendelkeznek.

luzoni keregpatkany
Fotó: Daniel Zupanc /

A állatok éjszaka aktívak, így a patkányházban már dél körül beáll a szürkület, hogy a látogatók táplálékkeresés, fürdőzés, mászás és ásás közben is megfigyelhessék az állatokat.

A bécsi állatkert közel kétszázezer euróért alakította át az egykori Mexikó házát kényelmes patkány-tanyává, ahol kis tavak, barlangok ás mászkáló alkalmatosságok teszik változatossá az itt élő rágcsálók életét.

gambiai oriaspatkany
Fotó: Daniel Zupanc /

Az új létesítmény célja, hogy segítsen leküzdeni az emberek viszolygását a patkányokkal szemben. A patkány a nyugati kultúrában egyet jelent a mocsokkal és a betegségekkel, de Ázsiában a patkány az intelligencia, az őszinteség és a kreativitás szimbóluma.