11:00, November 28.
Kamerun 3
Szerbia 3
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 2
Ghána 3
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 1
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28. ÉLŐ
Portugália 1
Uruguay 0

Razzia a világ egyik legnagyobb fegyvergyárában

2011.11.10. 20:23

Német nyomozók nagyszabású razziát tartottak csütörtökön Oberndorfban a Heckler és Kochnál, a nyugati világ egyik legjelentősebb fegyvergyárában.

Mintegy háromszáz nyomozó szállt ki, hogy bizonyítékokat keressen illegális fegyverszállítmányok ügyében. A stuttgarti államügyészség és a baden-württembergi rendőrség közlése szerint a cég vezetői köztisztviselőket vesztegettek meg, hogy biztosítsák a jól jövedelmező mexikói fegyverszállításokat.

A razzia során több vezetőnél házkutatást is tartottak. A cég nem fűzött kommentárt a vádakhoz, amelyekkel kapcsolatban az ügyészség évek óta nyomoz. Eddig főként a mexikói szállítmányok után kutakodtak. Most az államügyészség azt is kivizsgálja, hogy a vállalat megsértette-e a Líbia elleni fegyverembargót, ellátta-e fegyverekkel Moammer Kadhafi megdöntött líbiai diktátort. A cég vehemensen tiltakozik a vád ellen.

A csütörtöki razzia a csúszópénzek kifizetésére összpontosított. A cég vezetőit azzal vádolják, hogy évek óta mexikói köztisztviselőket fizettek le, hogy biztosítsák a megrendeléseket. Most első ízben merült fel annak a lehetősége, hogy Németországban is megvesztegettek közhivatalnokokat.

A Heckler és Koch a nyugati világ egyik legjelentősebb fegyvergyára. Fő megrendelői között van a német hadsereg és rendőrség, továbbá több NATO-tagállam is ettől a gyártól szerzi be fegyvereit.

A fegyverkezést elutasító aktivisták régóta vádolják a gyárat, hogy megsérti a fegyverembargókat, és az emberi jogokat megsértő országoknak is szállít. Az ügyészség szerint 2005-ben négy olyan mexikói szövetségi államba is exportált, amelyek egyértelműen feketelistán voltak az emberi jogok megsértése miatt.

Néhány hete a lapok címoldalára került a cég, mert Kadhafi embereinél találtak általa gyártott G36-os rohamfegyvert. A vállalat válasza az volt, hogy ilyen fegyvereket legálisan exportált Egyiptomba, és fogalma sincs, hogy miképpen jutottak Líbiába.

Az ügyészség viszont feltételezi, hogy a cégvezetés a felelős azért, hogy a fegyverek Líbiában kötöttek ki. A média szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy Kadhafi egyik fia 2003-ban felkereste a gyárközpontot, és akkor ütötte nyélbe az üzletet. A cég azonban cáfolja ezt, és azt állítja, hogy nincs írásos nyoma a látogatásnak.  • Hírek
  • Bankszámla