Radikális jobboldaliak és rendőrök csaptak össze Varsóban

2011.11.11. 17:32 Módosítva: 2011.11.11. 20:39
Szabályos utcai harcot vívtak a rendőrökkel péntek délután Varsóban, a legnagyobb lengyel nemzeti ünnepen, a függetlenség napján a radikális jobboldali "függetlenségi felvonulás" résztvevői és ellenzői. A rendőrség vízágyút és könnygázt vetett be, többen megsérültek.

Maciej Karczynski, a varsói rendőrség szóvivője az AFP hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy 186 embert állítottak elő, 11 rendőr megsebesült, közülük négyet kórházba szállítottak.

Az AP amerikai hírügynökség értesülései szerint legkevesebb 21 embert szállítottak kórházba az összecsapások után, amelyek a legsúlyosabbak közé tartoznak az elmúlt évek erőszakos cselekményeinek sorában. Autókat és televíziós közvetítő kocsikat is felgyújtottak.

Pénteken Lengyelországban a 123 éves felosztottság után 1918-ban visszaszerzett nemzeti függetlenséget ünnepelték. A fő ünnepségeket, a katonai parádét, az őrségváltást a hagyományoknak megfelelően a Pilsudski téren, az ismeretlen katona sírja előtt tartották. Jelen voltak a legfőbb lengyel közjogi méltóságok, továbbá Dalia Grybauskaite litván elnök és Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke.

Ünnepi beszédében Bronislaw Komorowski államfő egyebek között figyelmeztetett: mások nem írhatják elő, hogy miként kell a hazát szeretni. "Ebben a széles hazában elférnek különböző világnézetek és különböző érzékenységek. Ünnepeljük november 11-ét agresszió és gyűlölet nélkül, anélkül, hogy bárki kisajátítaná magának Lengyelországot" – mondta az elnök.

Az előző évekhez hasonlóan több különböző radikális jobboldali szervezet jelentett be közös demonstrációt az ünnepre, de felvonultak baloldali és anarchista szervezetek is. Egy 60 főnyi anarchista csoport és a rendőrség között már délelőtt összetűzésre került sor a varsói belvárosban, a rendőrök több személyt előállítottak.

A "függetlenség menetének" több ezer résztvevője 15 órakor akart elindulni az Alkotmány térről, de útjukat állta a baloldaliak által rendezett "színes függetlenség" nagygyűlése. Antifasiszta szervezetek még az ünnep előtt bejelentették, hogy békés eszközökkel fogják megakadályozni a "függetlenség menetét".

A két tábor között összetűzésre került sor, mire a nagy erőkkel felvonuló rendőrség kordont vont közéjük. Utcai harc bontakozott ki a rendőrökkel, akik vízágyút és könnygázt vetettek be. A tüntetők petárdákkal, szemetes ládákkal, védőkorlátokkal, kövekkel, palackokkal dobálták a rendőrkordont. A TVN24 hírtelevízió jelentése szerint több rendőr és tüntető megsérült, mintegy száz embert őrizetbe vettek.

Később a helyzet lecsillapodott, a radikálisok menete folytathatta útját. A menetben a lengyel zászlók mellett szlovák, horvát és szerb zászlókat is lehetett látni. Korábbi hírek szerint magyar radikálisok is készültek arra, hogy részt vegyenek a felvonuláson. A "függetlenség menete" a Dmowski-emlékműhöz vonul. Robert Winnicki, az Összlengyel Ifjúság nevű lengyel radikális szervezet elnöke bejelenteni készül a magyar Jobbik mintájára szervezendő Nemzeti Mozgalom megalakulását.  • Hírek
  • Hírek