Ármin, Pálma
9 °C
28 °C

Az utcán ezrek várják Berlusconi lemondását

2011.11.12. 19:30
A római képviselőház megszavazta a megszorító csomagot, így megnyílt az út Silvio Berlusconi lemondása előtt.

380 igen szavazattal a római képviselőház is megszavazta szombaton a megszorító költségvetési csomagot. Az ellenzék nem vett részt a szavazáson, nem kívánva támogatni a távozó kormány költségvetési intézkedéseit. Az alsóházi voksolást a kormány legutolsó ülése követi.

Silvio Berlusconi ez után megy a Quirinale palotába és benyújtja lemondását Giorgio Napolitano államfőnek - jelenti az MTI római tudósítója.

Az alsóház épülete és Berlusconi rezidenciája, a Grazioli-palota előtt délutántól gyülekezett a miniszterelnökről véleményt nyilvánító és távozását ünneplő tömeg. A transzparenseken a Végre! Köszönjük Napolitano! felirat is olvasható. Az eddigi koalíció képviselőit pojácáknak nevezték.

Róma központjában kiemelt a biztonsági készültség, a parlament környékét lezárták. A Szabadság és Igazság mozgalom arra kérte az olaszokat, hogy Berlusconi távozásakor nemzeti zászlót tűzzenek ki az ablakokba.

Már nincs kétség afelől, hogy az államfő a közgazdász Mario Montit kéri fel kormányalakításra. Ezt támasztja alá, hogy Berlusconi szombaton munkaebéden tárgyalt Montival. Sajtóértesülések szerint Monti szakértői       csapatot állított össze, melynek egyetlen pártpolitikusa a külügyminiszter-jelölt Giuliano Amato lenne.

A pénzügyminiszteri szék Guido Tabellinire, a milánói Bocconi egyetem közgazdász professzorára várna. Napolitano vasárnap délelőtt kezdi meg a pártokkal a konzultációkat. Az ellenzéki pártok kivétel nélkül Montit támogatják. A PdL az utolsó percig egyeztet a végleges állásfoglalásáról. Nemet mond Montira az Északi Liga, amely bejelentette, hogy amennyiben eddigi szövetségese Montit pártolja, ez pontot tehet az 1994 óta tartó Liga-PdL koalíció végére.

Berlusconi kedden elvesztette a képviselők többségének a támogatását a parlamentben, és nem várta meg, hogy az ellenzék bizalmatlansági indítványt terjesszen elő.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő az "utolsó mohikánok egyikének" nevezte Berlusconit egy pénteki szakértői beszélgetésen. "Úgy tűnik számomra, hogy a nőkkel való viszonyában történteket is tudatosan követte el, hogy magára vonja a figyelmet" – mondta az orosz miniszterelnök, aki szerint Berlusconi az egyik legnagyobb európai politikus. Putyin azt sem mulasztotta el hangsúlyozni, mennyire hálás olasz kollégájának barátságáért, és azt reméli, hogy felelős emberek követik posztján és a kormányban.

Berlusconi többszörös politikai rekorder, az első, aki a háború óta egy teljes választási cikluson át megőrizte a miniszterelnöki posztot. Vagyona és óriási médiatámogatottsága sokáig megvédte a csalással és korrupcióval kapcsolatos eljárásoktól, szexbotrányai azonban kikezdték a népszerűségét. Bukását mégsem ez, hanem az érdemi válságkezelés halogatása okozta.