Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Harmincnyolcra nőtt a szerdai török földrengés halálos áldozatainak száma

2011.11.12. 22:38 Módosítva: 2011.11.12. 22:46
Harmincnyolcra nőtt szombatra a kelet-törökországi Van tartományban négy nappal korábban bekövetkezett földrengés halálos áldozatainak száma.

Van városában összedőlt két szálloda romjainál dolgozó mentők újabb és újabb holttesteket találnak.

A legfrissebb információk szerint a mentőcsapatok megtalálták a romok között a helyi Dogan hírügynökség eddig eltűntként számon tartott két újságírójának, valamint egy japán segélyszervezet munkatársának a holttestét is. A japán férfi a két héttel korábban, október 23-án történt pusztító földrengés után érkezett Törökországba, hogy részt vegyen a segélyezési munkában.

Az áldozatok utáni kutatást hátráltatja a hideg időjárás és a pénteken lehullott nagy mennyiségű hó is.

A mentő- és keresőszolgálatok embereinek az elmúlt napokban több mint 30 embert sikerült élve kimenteniük a romok alól. A helyi hatóságok szerint azonban mostanra rendkívül kicsi esély maradt arra, hogy további túlélőket találjanak.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szombaton felkereste a földrengés sújtotta Van tartomány legnagyobb károkat szenvedett városait.

A térség több településén sátorvárosokat létesítettek a fedél nélkül maradtak ideiglenes elszállásolására. Közben szakértői bizottságok vizsgálják az épen maradt épületek állapotát, miután sokan aggódnak amiatt, hogy azok kibírnának-e további földmozgásokat.

Feltevések szerint a Van városában összeomlott két szálloda szerkezetét  a múlt hónapban pusztító 7,2-es fokozatú földrengés gyengítette meg, ezért nem bírták ki a szerda esti 5,6-es fokozatú földmozgást. Sokan azzal vádolják a hatóságokat, hogy nem vizsgálták meg kellő körültekintéssel az épületet a több mint 600 halálos áldozatot követelő földrengés után.

Törökországban számos szeizmikus törésvonal található, és naponta számos kisebb rengést észlelnek. Tizenkét évvel ezelőtt, 1999-ben mintegy 20 ezer ember halt meg az ország nyugati részében pusztító két nagy erejű földmozgás következtében.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport