Mario Monti az új olasz miniszterelnök-jelölt

2011.11.13. 20:02 Módosítva: 2011.11.13. 22:27
Az olasz köztársasági elnök megbízta Mario Monti közgazdászt az új olasz szakértői kormány megalakításával.

Monti elfogadta a felkérést. Hétfőtől konzultál a pártokkal kormánya összetételéről. Monti úgy fogalmazott, az egyeztetés "gyors, de gondos" lesz. Olaszország kihívás előtt áll, melyet meg kell nyernie - mondta az államelnöki palotában a sajtónak tartott rövid beszédében Monti, aki fő célként az olasz pénzügyi helyzet rendezését említette, a "növekedést társadalmi igazságossággal".

Beszédet mondott Napolitano is, hangoztatva, hogy Monti nemzetközi tekintélynek örvend, és független, a "pártpolitikai közelharctól" távol álló személy.

"Tudom, hogy nem lesz könnyű, de vége a pártkövetelőzések korának, eljött a próba ideje, Olaszországnak vissza kell szerezni a befektetők és az európai intézmények bizalmát" - mondta a köztársasági elnök. Hozzátette, nem a 2008-as választási eredmény felborításáról, s nem a politikai erők demokratikus váltakozásának figyelmen kívül hagyásáról van szó, hanem arról, hogy "a gazdasági válsághelyzet rendkívüli erőfeszítést követel a különböző politikai erők egységével". Napolitano arra emlékeztette az olaszokat, hogy áprilisig 200 milliárd euró értékű, több évre szóló olasz államkötvény jár le, és megújításuk a piac bizalmától függ.

Giorgio Napolitano vasárnap este, a törvényhozás két házának elnökével és a pártok vezetőivel tartott egész napos konzultáció után fogadta az Európai Unió volt biztosát, és felkérte a feladat ellátásával, amit Monti elvállalt. Az államfői palota napirendje szerint Napolitano ma estére le akarta zárni az egyeztetést, hogy minél előbb kinevezze Montit. A cél az volt, hogy a hétfői piacnyitásra már megnyugtató üzenet közvetítsenek a befektetőnek.

Fotó: Gabriel Bouys

Monti szakértői kormányt állít össze, aminek egyetlen pártpolitikusa a külügyminiszter-jelölt Giuliano Amato lenne. A pénzügyminiszteri szék Guido Tabellinire, a milánói Bocconi egyetem közgazdász professzorára várna.

Mario Monti 1999-2004-ig versenyjogi biztos, előtte 1995-99 között a belső piacokért felelős biztos volt. Első megbízatását Berlusconitól kapta, a másodikat egy baloldali kormánytól. Második megbízatása után Berlusconi hívta vissza a bizottságból.

A 68 éves közgazdász jelenleg az Európai Bizottság megbízásából a közös piac jövőjéről készít jelentést. "Tapasztalt, és Európa-szerte az egyik legmegbecsültebb olasz közszereplő" - nyilatkozta róla Gianfranco Fini, az alsóház elnöke.

Csomagra szerződik

Monti feladata, hogy végrehajtsa a héten már a szenátusban, majd a parlament alsó házában szombat este is elfogadott megszorítócsomagot. A közel 60 milliárd eurós program egyebek között adóemeléseket (az áfa 20-ról 21 százalékra emelkedik, nő az üzemanyagok jövedéki adója), a közszférában 2014-ig bérbefagyasztást, nyugdíjkorhatár-emelést és privatizációt is tartalmaz.

Bátorító jel

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság és Herman Van Rompuy, az Európai Unió elnöke közös közleményében úgy foglalt állást, hogy a megszorító költségvetési csomag elfogadása után Monti felkérése egy újabb bátorító jel, amely az olasz hatóságok eltökéltségét mutatja a válság rendezésére. Az uniós vezetők leszögezik, hogy az október végi uniós csúcsértekezleten született megállapodásokkal összhangban az Európai Bizottság figyelemmel fogja kísérni a megszorító intézkedések végrehajtását, amelyek a gazdasági növekedést és a foglalkoztatás bővülését célozzák.

Montinak az előzetes jelzések szerint megvan a szükséges parlamenti többsége, a hatalomból távozó Berlusconi pártja és az ellenzék is támogatja, egyedül az eddigi koalíciós partner, az Umberto Bossi vezette Északi-Liga utasította el.

Az olasz krízis lényege, hogy az ország egyébként történelmileg mindig magas, az elmúlt tíz évben soha a GDP 100 százaléka alá nem kúszó, 2008 óta viszont 120 százalék körüli szintre emelkedő államadóssága mennyiben marad kezelhető. A gond az, hogy az euróválsággal kapcsolatos bizonytalanság folyamatosan emelte az ezzel kapcsolatos kérdőjeleket, és a hozamok a múlt héten a kritikusnak tekintett 7 százalék közelébe emelkedtek – egyszerűsítve, a befektetők ekkora kamatra adnak hitelt az országnak. Ez azonban – az egyébként 1,5 százalékos eurókamat mellett – olyan felárat jelent, aminek költségei annyira megterhelik a költségvetést, hogy annak hiánya emelkedik. Ördögi kör: több pénz kéne, de az egyre drágább, emiatt még több pénz kéne, ami még drágább lehet.

A költségvetési csomag, a megszorítások egyrészt csökkentik a hiányt, másrészt azáltal is finanszírozhatóbbá teszik a 1900 milliárd euró körüli államadósságot, hogy a bizalom helyreállításától a hozamok csökkenését várják.

Berlusconi lopta a show-t

A szombaton lemondott Berlusconi vasárnap este videoüzenetben azt hangoztatta, hogy lemondása felelősségteljes gesztus volt, s "szomorú volt látni, hogy füttyszó és rágalmak kísérték". "Azoknak, akik a távozásomat ünnepelték, üzenem, hogy holnaptól kétszeres erőfeszítéssel dolgozom az adó-, igazságügyi és intézményes reformokon" - mondta Berlusconi, aki szerint 1994-es politikai színrelépése megváltoztatta Itália történetét.

Az olasz ellenzék úgy kommentálta Berlusconi nyilatkozatát, hogy Monti kinevezésekor is ő akar lenni a főszereplő.