Kázmér
-2 °C
15 °C

Rendőrök özönlötték el a legnagyobb riói nyomornegyedet

2011.11.13. 09:22

A brazil rendőrség és a hadsereg több elitegysége özönlötte el vasárnapra virradóan a legnagyobb Rio de Janeiró-i nyomornegyedet, a Rocinhát. Hosszú idő óta ez az első ilyen nagyszabású hatósági művelet az országban a kábítószer-kereskedelem és általában a bűnözés ellen.

Az akció közép-európai idő szerint reggel hét órakor kezdődött, és két óra múlva véget is ért. A hatóságok ellenőrzésük alá vonták a Rocinhával szomszédos Vidigal negyedet is.

A Rocinha a tengerparti nagyváros gazdag negyedei között, dombokon terül el. Földrajzi viszonyai miatt stratégiai jelentőséggel bír a rendőrség számára. A negyed mintegy 120 ezer lakosa között a hatóságok becslése szerint körülbelül kétszáz, erősen felfegyverzett kábítószer-kereskedő vegyül el. A drogbandák hosszú évtizedek óta irányítják a riói szegénynegyedeket, amelyekből több száz van.

A műveletben mintegy kétezer rendőr és katona vett részt, köztük kétszáz tengerészgyalogos, tizennyolc páncélozott szállítójármű és több helikopter. A Vidigalban a páncélosok csak nehezen tudtak mozogni, mert meredek utcáit a drogbandák fellocsolták olajjal. Sok lakos fehér kendőt tűzött ki az ablakára. "Mostantól visszahívjuk a páncélosokat, és újra megnyitjuk az utcákat" – közölte Alberto Pinheiro Neto ezredes, vezérkari főnök sajtóértekezletén az akció után.

A rendőrség néhány nappal korábban fogta el Rio legkeresettebb kábítószer-kereskedőjét: Antonio Francisco Bonfim Lopest, aki a Rocinhát uraló bűnszövetkezet vezetője volt. Brazília szeretné, ha Rio 2014-ben méltó házigazdája lenne a labdarúgó-világbajnokságnak, 2016-ban pedig a nyári olimpiai játékoknak.