Szabadon engedték a magyar tüntetőt Varsóban

2011.11.13. 11:52
Több külföldi állampolgárral együtt szabadon engedték a lengyel hatóságok azt a magyar állampolgárt is, akit a pénteki nemzeti ünnepen Varsóban lezajlott zavargásokkal összefüggésben vettek őrizetbe.

A lengyel rendőrség tájékoztatása szerint - összesen 210 személyt, köztük 95 külföldit vettek őrizetbe. Utóbbiak túlnyomó többsége, 92 személy német állampolgár, de 1 spanyol, 1 magyar és 1 dán állampolgár is van köztük.

Decemberre születhet ítélet

Kónya Katinka varsói magyar konzul vasárnap arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a lengyel hatóságok közlése szerint az őrizetbe vett magyar állampolgár német személyi igazolvánnyal azonosította magát, ő Németországban élő magyar állampolgár, aki a lengyel nemzeti ünnepre érkezett nagy német csoporthoz tartozik. Feltehetőleg azokhoz a német autonómokhoz tartozik, akik a lengyel nemzeti radikálisok függetlenségi menete ellen tüntettek Varsóban, bár erre vonatkozóan a lengyel hatóságok semmilyen felvilágosítást nem adtak.

Közrend megzavarásával elkövetett kihágásért - amivel a Németországban élő magyar állampolgárt is gyanúsítják - pénzbírság, személyi szabadság korlátozása vagy elzárás büntetése szabható ki.

Mint Wojciech Malek, a varsói körzeti bíróság szóvivője vasárnap reggel a TVN24 lengyel hírtelevíziót tájékoztatta, 41 külföldivel szemben indult eljárás kihágás miatt, de ezeket az ügyeket eljárási okokból decemberre halasztották. Az érintetteket szabadlábra helyezték, és elhagyhatják Lengyelországot. Ügyükben további bizonyítékok gyűjtésére, tanúkihallgatásokra lesz szükség, az eljárás távollétükben zajlik, az ítéletek decemberben várhatók.

Összecsaptak a radikálisok és a baloldaliak

Pénteken Lengyelországban a 123 éves felosztottság után 1918-ban visszaszerzett nemzeti függetlenséget ünnepelték. Az előző évekhez hasonlóan több különböző radikális jobboldali szervezet jelentett be közös demonstrációt az ünnepre, de felvonultak baloldali és anarchista szervezetek is. Egy 60 főnyi anarchista csoport és a rendőrség között már délelőtt összetűzésre került sor a varsói belvárosban, a rendőrök több személyt előállítottak.

A "függetlenség menetének" több ezer résztvevője 15 órakor akart elindulni az Alkotmány térről, de útjukat állta a baloldaliak által rendezett "színes függetlenség" nagygyűlése. Antifasiszta szervezetek még az ünnep előtt bejelentették, hogy békés eszközökkel fogják megakadályozni a "függetlenség menetét".

A két tábor között összetűzésre került sor, mire a nagy erőkkel felvonuló rendőrség kordont vont közéjük. Utcai harc bontakozott ki a rendőrökkel, akik vízágyút és könnygázt vetettek be. A tüntetők petárdákkal, szemetes ládákkal, védőkorlátokkal, kövekkel, palackokkal dobálták a rendőrkordont. 186 embert állítottak elő, 11 rendőr megsebesült, közülük négyet kórházba szállítottak.  • Hírek
  • Hírek