Budai Gyula hat nagykövetséget is vizsgál

2011.11.14. 10:59 Módosítva: 2011.11.14. 11:01

A berlini, a tel-avivi, a madridi, a moszkvai, a stockholmi és a ljubljanai magyar nagykövetség működését, illetve gazdálkodását is vizsgálja Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos.

Budai azt mondta, hogy a brüsszeli és a bécsi külképviselethez kötődő ingatlanügyekben feltárt visszaélések miatt rendelt el vizsgálatot más nagykövetségek esetében is. Az MTI Hírcentrum szombaton tudta meg, hogy százmilliós sikkasztás, illetve hűtlen kezelés miatt nyomozást indított a rendőrség a brüsszeli külképviselet részére bérelt, de 2009-ben hónapokig igénybe nem vett épület ügyében, valamint azért, mert a bécsi nagykövetséghez tartozó lakások felújításánál a gyanú szerint túlszámlázás történt.

A hat újabb nagykövetség esetében Budai vizsgálni fogja egyebek mellett a külkereskedelmi képviseletek épületeinek bérleti szerződését, a nagykövetségeken foglalkoztatott helyi munkatársak munkaszerződését, bérezését, valamint a dologi kiadásokat, így például gépjárművekkel, utazásokkal kapcsolatos kifizetéseket.