László
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Abszolút többséget szerzett a spanyol Néppárt

2011.11.20. 21:25 Módosítva: 2011.11.20. 21:46
A várakozásoknak megfelelően nagy győzelmet aratott a jobboldali ellenzék az előrehozott választásokon Spanyolországban, de kemény megszorításokat és kiadáscsökkentést kell bevezetniük, hogy gyorsan biztosítsák a piacok bizalmát a 20 százaléknál is magasabb munkanélküliséggel küzdő országban.

Újabb kormány bukott meg a válságban: nagy vereséget szenvedtek a spanyol szocialisták, a vasárnap tartott előre hozott választásokon. Az eddig ellenzéki, konzervatív Néppárt Mariano Rajoy vezetésével abszolút többséget szerezett az alsóházban.

A Néppártnak 186 képviselője lesz a törvényhozásban. A szocialistáknak 109 képviselőjük lesz, a vereséget elismerték.

A BBC szerint a jobboldal Franco diktatúrájának 1975-ös bukása óta legnagyobb győzelmét arathatta. 2000-ben 183 képviselővel szerzett abszolút többséget a Néppárt. A spanyol elemzők szerint a győztes pártnak nagyon gyorsan biztosítania kell a piacokat, hogy az ország elkötelezett az adósság visszafizetése mellett, Mariano Rajoyra pedig kemény megszorító intézkedések és kiadáscsökkentések várnak.

Migel Arias, a Néppárt egyik kampányfőnöke azt mondta a BBC-nek, hogy Spanyolországnak meg kell hoznia a szükséges áldozatokat. Az embereknek meg kell érteniük, hogy az ország elszegényedett, nagyon magas az adósság, a közszférában csökkenteni kell a kiadásokat, és vissza kell szerezniük a piacok bizalmát.

A kampány az ország gazdasági helyzetéről szólt, a választók a leköszönő, a választáson nem induló José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnököt és kormányát okolták a kialakult helyzetért. Sokan úgy vélték, nem tették meg időben a szükséges lépéseket a válság hatásainak enyhítésére.

A növekedés teljesen lelassult, közel ötmillió munkanélküli van, Európában itt a legmagasabb, 20 százalék feletti a munkanélküliség, a huszonévesek körében pedig 45 százalék. Egymillió család nem tudja fizetni a törlesztőrészletét.

Eredetileg 2012. márciusában tartottak volna parlamenti választásokat, de a kormány a gazdasági helyzet miatt előrehozott választásról döntött. A BBC-nek nyilatkozó egyik szavazó úgy vélte, hogy ha nem hozták volna négy hónappal előre a választásokat a szocialisták, akkor a piacok buktatták volna meg a kormányt, ahogy tették azt Görögországban és Olaszországban.

A gazdasági válság és a korrupt politikai elit miatt május óta számos tüntetés zajlott az országban, Madridban a tüntetők mozgalmat alakítottak - igaz, a tüntetők nem álltak a Néppárt mellé sem.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!