Szökőnap
4 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Egymillió euróért sem menekítették meg Kadhafi fiát

2011.11.22. 18:45 Módosítva: 2011.11.22. 18:45
Szaif Kadhafi elhagyta volna az országot, de sofőrje a volt lázadók karjaiba vezette. Kivégezhetik, pedig azt hitte, ő ölheti meg szállítóját.
Szaif al-Iszlám Kadhafi  elfogásakor
Szaif al-Iszlám Kadhafi elfogásakor

Moammer Kadhafi hétvégén elfogott fia, Szaif al-Iszlám Kadhafi elfogásának kalandos történetéről mesélt a Telegraphnak egy líbiai sofőr, akinek döntő szerepe volt a drámai eseményekben. Konkrétan: ő segített elfogni a Kadhafi-fiút.

Juszuf Száleh al-Hotmani a brit lapnak azt mondta, Szaif Kadhafi egymillió eurót ajánlott neki, hogy négy társával együtt az algériai-nigeri határra vigye.

Visszaszerezte volna az országot

Onnan Kadhafi fia száműzetésbe vonult volna, hogy később visszatérjen és "visszaszerezze az országát".

A terv azonban nem sikerült: Hotmani olyan helyre vitte őket, ahol a Zintán brigád, vagyis a korábbi lázadók vártak őket. "Köszönöm Allahnak, hogy segített legyőzni az ellenséget" - mondta Hotmani.

"Hiába kerestem volna egymillió eurót, az nem pótolja a kiontott vért" - mondta az interjúban. Szaif Kadhafit jelenleg fogva tartják egy titkos helyen egy hegyi városban az ország nyugati részén.

Az őt elfogó brigád eleinte nem fedte fel kilétét, de végül Hotmani is nyilvánosság elé állt és már nem fél, bár azonnal kapott halálos fenyegetéseket Kadhafi megmaradt híveitől.

000 Nic6030113

Tudta, hogy megölnék

Hotmani elmondta, a forradalom elején csatlakozott a lázadókhoz, Szaif Kadhafi köreihez pedig úgy került közel, hogy emberei sofőröket kertestek.

"Nem tudta, hogy én tudom, hogy ő az. Én viszont rájöttem arra is, hogy megölnének az utazás után."

Líbiában állhat bíróság elé

Egymillió helyett csak négyezer euróval érkezett Szaif Kadhafi társaival, azt mondták, a többi pénz az utazás után kapja. Fel votlak viszont fegyverezve - Hotmani azt mondja, tudja, hogy lelőtték volna a határon.

Szaif Kadhafi irányította korábban Kadhafi egyik elitbrigádját, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) is kereste. Az ICC azonban mostanra beleegyezett, Líbiában állítsák bíróság elé, ami azt jelenti. hogy ki is végezhetik