A Híd állampolgársági ügyben sürgeti az alkotmánybíróságot

2011.11.24. 13:38 Módosítva: 2011.11.24. 14:10

Bugár Béla, a Híd magyar-szlovák párt elnöke levélben fordult a szlovák alkotmánybírósághoz, amelyben sürgeti, hogy a testület mihamarabb vizsgálja meg, összhangban van-e az alkotmánnyal a tavaly módosított és sokat vitatott szlovák állampolgársági törvény. Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke már vasárnap sürgette az alkotmánybírósági döntést.

A Híd szeptemberben nyújtotta be az alkotmánybírósághoz az állampolgársági törvény alkotmányellenességét feltételező beadványt, amelyet 44 koalíciós képviselő támogatott. A beadvány aláírói azt is kérték, hogy tekintettel a probléma súlyára, az alkotmánybíróság soron kívül foglalkozzon a témával. A legfelsőbb bírói testület azonban eddig nem reagált a beadványra.

Szlovákia a határon túli magyarok könnyített honosításáról tavaly hozott budapesti döntésre válaszul úgy módosította állampolgársági törvényét, hogy elveszíti az eredetit, aki felveszi egy más ország állampolgárságát.

Az utóbbi hónapokban több szlovákiai magyar hozta nyilvánosságra, hogy felvette a magyar állampolgárságot, de nem kíván lemondani a szlovákról. Boldoghy Olivér révkomáromi színész-vállalkozó az első, aki bejelentette, hogy megvonták szlovák állampolgárságát.

Slota hazarendelné a budapesti szlovák nagykövetet

A szlovák kormánynak és a külügyminiszternek határozottan tiltakoznia kellene az ellen, ahogy a magyar külügyminisztérium eljárt Boldoghy Olivér esetében, mondta Ján Slota, az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke. Slota azt akarja, hogy konzultációkra hívják vissza Peter Weiss budapesti szlovák nagykövetet.

Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter szerdai pozsonyi nyilatkozata szerint a budapesti szlovák nagykövet keddi berendelése a magyar külügyminisztériumba "a Magyar Köztársaság műhelyéből származó rossz, nem európai és nem szép törvény következménye".

Weisst Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kérette be amiatt, hogy Boldoghy Olivér a magyar állampolgárság felvétele miatt elveszítette szlovák állampolgárságát. A bejelentést a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja, Budapest minden támogatást megad a révkomáromi férfinak.

A pozsonyi állásfoglalás szerint az állampolgárság elveszítése egy másik állampolgárság önkéntes felvétele miatt nem ellentétes az európai normákkal és értékekkel, ezt feltételezi az állampolgárságról szóló európai egyezmény is, és ezt a szabályozást az Európai Unió több tagállama is ismeri. A szlovák külügyminisztérium továbbra is szorgalmazza, hogy az állampolgársági problémát kétoldalú szlovák-magyar párbeszéddel oldják meg.

"2011 februárjában átadtuk a magyar félnek a szlovák-magyar szerződés tervezetét, amely szabályozná a kettős állampolgárság odaítélését a nemzetközi jog elveivel összhangban. Többszöri sürgetésünk után a magyar fél elfogadta javaslatunkat a tárgyalásra, amelyre 2011. december 14-én kellene sort keríteni" - olvasható a szerdai állásfoglalásban.