Friderika
9 °C
18 °C

Egy nyolcéves kislányt is lelőttek Szíriában

2011.11.30. 06:49

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű emberjogi szervezet úgy értesült, hogy Homsz városban öt civilt, köztük egy nyolc- és egy tizenhat éves lányt lőttek le a biztonsági erők kedden. Információik szerint a Damaszkusz közelében lévő Rankúszban három civillel végeztek, így már tizenhétre emelkedett a vasárnap óta megölt polgári áldozatok száma.

A Damaszkusztól 50 kilométerre északra fekvő Rankúszban az emberek nem mernek kimenni az utcára. Nem tudták eltemetni a halottakat és kórházba vinni a sebesülteket, mert attól félnek, hogy azonnal letartóztatják őket a városba vezényelt biztonsági erők. A város nyugati részébe bevonultak a hadsereg egységei is, és hétfőn leállították az áramszolgáltatást.

A dél-szíriai Deraa térségében a biztonsági erők megrohamoztak egy középiskolát, és 28 diákot őrizetbe vettek. Az északnyugat-szíriai Idleb térségében a rendszerellenes tüntetők oldalára átállt katonák megölték a biztonsági erők három ügynökét, kettőt pedig ismeretlen helyre hurcoltak.

Az ENSZ emberi jogi tanácsa rendkívüli ülést tart pénteken Szíria ügyében az Európai Unió kérésére, közölte szerdán egy diplomáciai forrás. Az ülés összehívását szorgalmazó kezdeményezést 28 ország írta alá, mondta a név nélkül nyilatkozó EU-s diplomata. A pénteki idén már a harmadik rendkívüli ülése lesz Szíria ügyében az emberi jogi tanácsnak. Az EU országain kívül az Egyesült Államok, Svájc és több arab ország, például Katar, Kuvait, Szaúd-Arábia és Jordánia is kérte a rendkívüli tanácskozás összehívását.

A tanács által megbízott nemzetközi vizsgálóbizottság hétfőn hozta nyilvánosságra jelentését, amely szerint a szíriai hatóságok emberiesség elleni bűntetteket követettek el a kormányellenes tüntetések erőszakos elnyomásakor. A rendfenntartó erők és a demonstrálók közötti véres összecsapásoknak eddig több mint 3500 halálos áldozata volt az ENSZ szerint.

Mivel a háromtagú vizsgálóbizottság nem léphetett be Szíriába, ezért a jelentés alapja a hatósági erőszak 233 áldozatának és szemtanújának meghallgatása volt. Az interjúalanyok gyilkosságokról, nemi erőszakról, gyerekek és felnőttek megkínzásáról számoltak be. Az EU már elkészített egy határozattervezetet, amelyben a tagállamok elítélik szíriai hatóságok által "rendszeresen elkövetett emberi jogi visszaéléseket" és indítványozzák, hogy a vizsgálóbizottság jelentését az ENSZ Közgyűlése és Biztonsági Tanácsa elé is terjesszék be.