Vazul
11 °C
25 °C

„A román nyelv az egyetlen úr"

2011.12.01. 20:56

Románia nemzeti ünnepe – december 1-je – alkalmából a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában vonult fel a szélsőségesen nacionalista Új Jobboldal nevű román szervezet. Csíkszeredában a magyar Hatvannégy Vármegye Mozgalom (HVIM) tagjai is jelen voltak.

D MTI20111201004
Fotó: Henning János

A román szélsőséges szervezet mintegy száz tagja a reggeli órákban csatlakozott a sepsiszentgyörgyi ünnepséghez. A többnyire fiatalokból álló csoport egyebek között azt skandálta, hogy „Hargita és Kovászna román föld", „A román nyelv az egyetlen úr" és „Románia a románoké". Ezt követően Csíkszeredába utaztak, ahol szintén részt vettek a nemzeti ünnep alkalmából szervezett ottani rendezvényen.

Román hírügynökségi beszámolók szerint Hargita megye központjában jelen volt a HVIM ötven-hatvan tagja, közöttük Toroczkai László, a mozgalom tiszteletbeli elnöke is. Ők egyebek között olyan felirattal vonultak a város központjába, hogy "Mindenki menjen vissza a dédnagyapja sírjához".

A román Új Jobboldal és a magyar HVIM tagjait a román csendőrök kordonja akadályozta meg, hogy közel kerüljenek egymáshoz.

A csendőrség előállított 15 személyt a magyarok csoportjából, miután a hatóságok kérésére nem voltak hajlandók elhagyni az ünnepség helyszínét. Az 1991/60-as számú román törvény azon cikkelyére hivatkozva kísérték be őket a rendőrségre, amely a köztéri ünnepségek megzavarása céljából a tömeghez csatlakozott személyekre vonatkozik.

A HVIM tagjai, akik között egyes portálok szerint a marosvásárhelyi Jobbik Baráti Körének szimpatizánsai is jelen voltak, a csíkszeredai Hősök temetőjében a Kolozsváron 1918. december 1-jén megalakult Székely Hadosztályra emlékeztek.

December 1-je a rendszerváltás óta számít Románia hivatalos nemzeti ünnepének, amelyen a románok Erdélynek Romániával való egyesülését ünneplik.