Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Befagyasztották a szlovák politikusok fizetését

2011.12.01. 20:00

Nem emelkedik jövőre a szlovák politikusok fizetése, a pozsonyi parlament csütörtökön elfogadta a vonatkozó törvény módosítását. A bérbefagyasztás a parlamenti képviselőket, a köztársasági elnököt, a kormánytagokat, a számvevőszék elnökét és alelnökét, a főállamügyészt, az ombudsmant, a központi közigazgatási szervek vezetőit és más állami alkalmazottakat is érint.

A parlament ugyancsak jóváhagyta azt az ellenzéki törvénymódosító javaslatot, miszerint a jövőben csak az a parlamenti képviselő lesz jogosult kéthavi fizetésének megfelelő végkielégítésre, aki legalább öt hónapig ült a törvényhozásban. Az idei szinten maradnak a képviselők asszisztenseire fordítható kiadások, valamint a képviselői irodák költségei.

Amennyiben a parlament nem fogadta volna el a bérbefagyasztást, a politikusi fizetések 2012-ben a pénzügyi-gazdasági válság ellenére is megugrottak volna. A bérek jelenleg az ország gazdasági eredményeinek függvényei, ha a költségvetési hiány emelkedik, akkor a fizetések a következő évben csökkennek, ha pedig csökken, akkor emelkednek.

Bár Szlovákia az idén komoly gazdasági gondokkal küzd, a takarékossági intézkedések miatt a költségvetési hiány várhatóan alacsonyabb lesz a tavalyinál, ezért a bérek jövőre több száz euróval emelkedtek volna. A bérbefagyasztást a kormányoldal javasolta, de az ellenzék is támogatta. A 150 tagú parlamentben a szavazáskor a javaslat 146 igen szavazatot kapott.