Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Elítélte az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa Szíriát

2011.12.02. 20:55

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa elítélte a szíriai hatóságokat az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok általános, rendszeres és súlyos megsértése miatt.

Nem olyan kemény

Az elítélő határozatot a testület rendkívüli ülésén fogadták el, amelyet a szíriai események, a tiltakozó mozgalom véres elfojtása miatt hívtak össze. A nyilatkozatot 37 ország szavazta meg, és csak négy állam, Oroszország, Kína Ecuador és Kuba ellenezte. Hat delegáció tartózkodott a szavazáskor.

Az Európai Unió nevében Lengyelország által beterjesztett határozati javaslat hangvétele diplomaták közlése szerint nem volt annyira kemény, mint amilyen keménynek sokan, így az Egyesült Államok is szerette volna, mert a lehető legszélesebb támogatást akarták megszerezni hozzá.

A lakosság védelmében

Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a vitában gyors és hatékony intézkedéseket követelt a nemzetközi közösségtől a szíriai lakosság védelmében, egyes küldöttségek pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsát szólították volna föl cselekvésre.

Az elítélő határozat alapja az a jelentés, amelyet hétfőn hozott nyilvánosságra a Szíriában elkövetett jogsértéseket az ENSZ megbízásából kivizsgáló nemzetközi bizottság. A rendelkezésére álló bizonyítékok szerint a szíriai rendfenntartó erők emberiesség elleni bűnöket követtek el a márciusban kirobbant rendszerellenes tüntetések elfojtásakor, olyanokat mint gyilkosság, nemi erőszak, kínzás, jogvédők és újságírók üldözése, valamint önkényes letartóztatások - állapította meg a bizottság. November volt a legvéresebb hónap a lázadás márciusi kitörése óta, csak a gyerekek közül 56-ot öltek meg ekkor.

A gyerekek is áldozatok

A határozat ugyanezekre a jogsértésekre hívja fel figyelmet, leszögezve, hogy a brutális elnyomást a hadsereg vezetősége szervezi. Külön kiemeli, hogy széles körben megsértik a gyerekek jogait. A biztonsági erők szexuális erőszakot is alkalmaznak a letartóztatott nőkkel, férfiakkal és gyerekekkel szemben.

A tanács azt ajánlja az ENSZ tagállamainak és a regionális szervezeteknek, például az Arab Ligának, hogy támogassák a szíriai lakosság védelmében tett erőfeszítéseket, az ENSZ fő testületeit pedig felszólította, hogy tanulmányozzák a bizottság jelentését, és tegyék meg a megfelelő lépéseket.

Orosz ellenkezés

A Közgyűlésre és a Biztonsági Tanácsra való nyílt utalás kikerült a szövegtervezetből. Szíria genfi ENSZ-nagykövete megalapozatlannak minősítette a vizsgálóbizottság jelentését, és arra kérte a küldöttségeket, hogy ne szavazzák meg a határozatot.

A moszkvai külügyminisztérium nyilatkozata szerint a dokumentum elfogadhatatlan, mert a szíriai nép védelmének ürügyével bújtatottan megalapozza egy külföldi katonai beavatkozás lehetőségét, és nem veszi figyelembe a szíriai kormány legújabb, a helyzet stabilizálására, a reformok végrehajtására, a nemzeti párbeszéd megindítására irányuló erőfeszítéseit.