Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Kurvák lesznek a szaúdi nők, ha vezetnek

2011.12.03. 12:17

Szaúd-Arábia törvényhozó testülete, a Súra Tanács attól tart, hogy a szüzesség automatikus elvesztését okozná, ha a szaúdi nők hivatalosan is megkapnák az autóvezetéshez való jogot, írja a BBC. A jelenlegi törvények szerint ugyanis Szaúd-Arábiában letartóztathatják azt az arab nőt, aki egyedül ül autóba.

A szaúdi nők most azért kampányolnak, hogy oldják fel a női autóvezetés tilalmát, mivel annak léte teljesen logikátlan: a törvényalkotók ezzel akarják a nőket családi kontroll alatt tartani és megóvni őket attól, hogy vezetés közben esetleg idegen férfi autósokkal létesítsenek kapcsolatot.

Az ismert akadémikus, Kamal Subhi, a King Fahd University professzora nemrég egy képes prezentációval mutatta be a Súra Tanácsnak a jogosítvány-ügy felülvizsgálatának értelmetlenségét: szerinte a női autóvezetés engedélyezése automatikusan elősegíti a prostitúció, a pornográfia, a homoszexualitás és a válás elterjedését. A BBC-nek nyilatkozó szaúdi női aktivisták egyike őrültségnek nevezte a professzor beszámolóját, és egyúttal arra is utalt, hogy a Súra Tanács vezetője Kamal Subhi jelentése ellenére is kész meghallgatni a női vezetési tilalom feloldására tett javaslatokat.

Mivel a szaúdi nők tiltakozására nagy nemzetközi figyelem irányult, az óvatos reformer Abdullah király is úgy gondolja, hogy a törvényhozásnak újra kell gondolnia a női vezetés tilalmát, akár még azon az áron is, hogy ezzel az uralkodó magára haragítja legfontosabb hatalmi bázisát, a konzervatív, vallásos elitet.