Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

200 teherhajó akadt el a szerb Dunán

2011.12.03. 14:59 Módosítva: 2011-12-03 16:23:00

Rendkívül nehézkessé vált a hajózás a Duna több szakaszán is a rekordalacsony vízállás miatt. „Nincs víz! A helyzet válságos: nem csak a Duna alsó szakaszán, de följebb, Magyarországon, Ausztriában és Németországban is - panaszkodott a francia hírügynökségnek Ivan Ivanov, a Bolgár Dunahajózási Társaság igazgatója. - Az uszályokat jóval a befogadóképességük alatt rakodjuk meg. A hajózható csatorna pedig helyenként olyan szűk, hogy a vontatók csak egy uszállyal haladhatnak át a szokásos hat helyett. Fel sem tudom mérni a veszteségeinket."

Németország
Németország
Fotó: Fredrik Von Erichsen

A Duna bolgár és román partja között közlekedő két kompjáratot leállás fenyegeti, ha 50 centiméter alá süllyed a vízállás. Az ukrán határ közelében fekvő romániai Galati kikötőjének hatóságai csak mederkotrással tudják fenntartani azt a minimális vízmélységet, ami elengedhetetlen a hajózáshoz.

Homokpadon veszteglő hajók a szerbiai Apatinnál
Homokpadon veszteglő hajók a szerbiai Apatinnál
Fotó: MTI

A szerb-magyar határnál lévő Bezdám és a Belgrád közeli Pancsova közötti 200 kilométeres szakaszon a szerb hydro-meteorológiai szolgálat szerint már jelenleg is a navigációhoz szükséges minimum alatt van a vízszint. Ezen a szakaszon jelenleg csak kishajókat engednek át, miközben teherszállító hajók százai vesztegelnek Bezdámnál. A horvát Duna-szakasz legnagyobb városának, Vukovárnak a hatóságai megtiltották az 1,3 méternél nagyobb merülésű hajók közlekedését, a szlovák hatóságok pedig a rakományok csökkentését írták elő.

Lovas kocsi megy a Susita folyó kiszáradt medrében (Románia)
Lovas kocsi megy a Susita folyó kiszáradt medrében (Románia)
Fotó: Robert Ghement

Bár a folyó torkolatához közelebb fekvő országokat jobban sújtja az alacsony vízállás, az áruszállításban Ausztriában és Németországban is zavarokat okoz. Az osztrák meteorológiai intézet közlése szerint az idén novemberihez hasonló szárazság utoljára 1858-ban volt. Miután jelentős csapadékra továbbra sem lehet számítani, szakértők a vízszint további csökkenésére számítanak.