Sára, Márió
2 °C
6 °C

Bombafrász Koblenzben: evakuálni kellett a fél várost

2011.12.04. 15:04

Egy II. világháborús bomba hatástalanítása miatt kellett elhagynia lakhelyét mintegy 45 ezer embernek vasárnap a németországi Koblenzben. A háború befejezése óta ez volt a legnagyobb ilyen jellegű kimenekítés az országban.

Az 1,8 tonna súlyú brit bomba a Rajna szokatlanul alacsony vízállása következtében bukkant elő a folyómederben. A robbanószerkezet két kilométeres körzetében lakóknak reggel 9 óráig kellett elhagyniuk a veszélyeztetett terület közvetlen környezetét.

Mintegy 2500 ember - köztük 600 tűzoltó, 600 mentőorvos és 330 rendőr - vett részt a műveletben. A kimenekítés Koblenz lakosságának mintegy felét érintette. Ugyancsak mostanában találtak rá egy kisebb, 125 kilogrammos amerikai bombára is, és vasárnap hozzákezdtek mindkettő hatástalanításához.

Több mint hatvan évvel a II. világháború befejezése után még mindig találnak - főleg építkezéseken - fel nem robbant bombákat Németországban, amelyet a szövetségesek hevesen támadtak légi erejükkel. A hatóságok becslése szerint a főváros, Berlin felszíne alatt még mintegy háromezer bomba rejtőzik.

Idén júniusban a közép-németországi Göttingenben három tűzszerész meghalt egy robbanásban, amikor egy 500 kilós bombát próbáltak hatástalanítani.