Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Duplájára nőne az olajár

2011.12.04. 13:53
Az iráni külügyminisztérium szerint akár több mint duplájára emelkedhet a nyersolaj világpiaci ára, amennyiben a nyugati országok komolyan megakadályoznák az iráni olajexportot.

"Amint az olajexport akadályozásának kérdése komolyan felvetődik, az olajár 250 dollár fölé szökhet hordónként" - mondta Ramin Mehmanparast külügyminisztériumi szóvivőt.

Több nyugati ország is szigorított az Irán elleni szankciókon az elmúlt hetekben, miután a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) legutóbbi jelentése minden korábbinál egyértelműbben utalt arra, hogy az iráni atomprogram célja a fegyverkezés (miközben Irán azt állítja, békés a program), és szankciókat sürgetett az országgal szemben.

Nagy-Britannia lépett először, gazdasági szankciókkal: iráni bankok számláit fagyasztotta be. A szankciók miatt felháborodott tüntetők betörtek a brit követségre Teheránban, válaszul Nagy-Britannia minden iráni diplomatát kiutasított a szigetországból. A történtek miatt több külföldi ország is hazahívta diplomatáit Teheránból.

Csütörtökön az EU is szigorította a szankciókat, az amerikai szenátus pedig pénteken fogadott el új szankciókat az iráni jegybank ellen, amelyen keresztül befolynak az olajpénzek.

Egyelőre azonban sem az Egyesült Államok, sem pedig az Európai Unió sem lépett túl egy ponton az olajkereskedelmet és a jegybankot célzó szankciókkal. A Reuters szerint tartanak attól, hogy milyen hatása lehetne a törékeny világgazdaságra az ötödik legnagyobb olajexportőr kizárásának.

Mehmanparast a Sharq napilapnak azt mondta, nem hiszi, hogy a nyugati országok meglépnék ezt.

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára pénteken 109,94 dollárra emelkedett.