11:00, November 28.
Kamerun 0
Szerbia 0
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 0
Ghána 0
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Irán leszedett egy amerikai drónt

2011.12.04. 16:17

Az iráni kiberhadsereg vasárnap leszedett egy pilóta nélküli amerikai kémrepülőgépet, amely behatolt az ország légterébe, a gép elvesztésének hírét a NATO is megerősítette. Az ország félhivatalos hírügynöksége, a FARS arról számolt be, hogy a Lockheed-Martin RQ-170 típusú drónt jó állapotban sikerült leszedni, csupán kismértékben sérült meg, és most az iráni fegyveres erők birtokában van.

Egy nem megnevezett iráni katonai vezető az állította egy helyi tévéadásban, hogy a kiberkatonák hekkelték meg a lopakodó rendszerét, átvették az irányítását. Gyakorlatilag távirányítással szedték le a megfigyelésre használt amerikai eszközt. A Washington Post szerint az elmúlt években Irán sok pénzt fektetett az aszimmetrikus hadviselésbe, magyarán olyan alternatív technikákat dolgozott ki, amikkel visszavághat a nagyobb katonai erővel bíró ellenségeinek, például az Egyesült Államoknak.

Az RQ-170 Sentinel nagy magasságban repülő, viszonylag új felderítő gép, amelynek létét 2009-ben fedte föl a szaksajtó, és 2010-ben ismerte el az amerikai légierő. Egyes szakosodott internetes oldalak szerint ilyen drónokat főleg Afganisztánban vetnek be arra, hogy Iránról és Pakisztánról gyűjtsenek információkat.

Az iráni katonai vezetők az utóbbi években többször közöltek olyan híreket, hogy lelőttek pilóta nélküli amerikai gépeket a Perzsa-öböl fölött vagy határ menti térségekben. Januárban Irán azt állította, hogy két amerikai drónt lőttek le az öbölben, az ország légterén kívül. Pontos helyet és időpontot nem közöltek.

Amír Ali Hadzsizadeh tábornok, az iráni Forradalmi Gárda légierejének parancsnoka júniusban azt jelentette be, hogy orosz szakértőknek megmutattak két gépet, amelyet nemzetközi vizeken, illetve az iszlám köztársaság ellenőrizte övezetekben lőttek le. Annyit tett még hozzá, hogy Iránnak sikerült lemásolnia a két drónt, de a típusukat nem említette. Az Egyesült Államok már többször kifejezte aggodalmát amiatt, hogy Irán pilóta nélküli kémrepülőgépeket gyárt.  • Hírek
  • Bankszámla