Oszkár
20 °C
29 °C

Meglepetés a szlovén választáson

2011.12.04. 20:59

Zoran Jankovicnak, Ljubljana főváros balközép irányzatú polgármesterének pártja, a Pozitív Szlovénia végzett az élen meglepetésre a vasárnapi előre hozott szlovén parlamenti választásokon a hivatalos, csaknem végleges eredmények szerint.

Az állami választási bizottság vasárnap este a szavazatok több mint 99 százalékának összeszámlálása után azt közölte, hogy a két hónapja a választásokra létrehozott balközép pártot a választók 28,52 százaléka biztosította támogatásáról, s ezzel 28 mandátumhoz juthat a 90 tagú törvényhozásban.

A széles körben esélyesnek tartott jobbközép, konzervatív Szlovén Demokrata Párt (SDS), Janez Jansa pártja 26,26 százalékkal 26 mandátumhoz jut. Az előző kormány fejének, a szociáldemokrata Borut Pahornak a pártja, akinek kormánya szeptemberben megbukott, a harmadik lett 10,49 százalékkal (10 mandátum).

Jankovicnak mindenképpen koalíciós partnerek után kell néznie, és Pahor kijelentése szerint pártja kész a tárgyalásokra. "Nyitottak vagyunk a párbeszédre, országunk jövőjére kell gondolnunk" - mondta a távozó szlovén kormányfő a Pop Television tv-csatornának.

Az előrehozott választásokra azért kerül sor Szlovéniában, mert Pahor törékeny négypárti koalíciója nem bírta ki a nyugdíjreform ügyében támadt belpolitikai konfliktust, és kormánya szeptemberben megbukott egy vesztes bizalmi szavazás után.

Baloldali fordulat Horvátországban

A Kukurikú-koalíciónak nevezett balközép-liberális koalíció vezet az exitpoll-adatok szerint a vasárnap tartott horvát parlamenti választásokon: a független Ipsos Puls intézet felmérése szerint a Horvátországi Szociáldemokrata Párt (SDP) vezette koalíció 83 helyre számíthat a 151 tagú törvényhozásban.

Az elmúlt nyolc évben kormányzó konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) 40 helyhez juthat a szavazófülkékből távozók körében végzett vizsgálat alapján, amelyet a Nova TV magántelevízió közölt. Egy második exit poll, amelyet az állami tv tett közzé, pontosan ugyanezt az eredményt mutatta. A felmérések hibahatára 3 százalék.

A győzelemre esélyes balközép-liberális koalíciót, amely az első találkozójuk színhelyéül szolgáló étterem után kapta nevét, a 45 éves volt diplomata Zoran Milanovic vezeti. A kampányban azt mondta a választóknak, "többet, keményebben és hosszabban" kell majd dolgozniuk azért, hogy a gazdaság rendbe jöjjön, mielőtt a 4,3 milliós ország 2013-ban - a második exjugoszláv köztársaságként - csatlakozik az Európai Unióhoz.

Korrupcióba buktak bele

A választások kimenetelét  minden bizonnyal az elmúlt hónapok szenzációszámba menő, rendre a hatalmon lévő Horvát Demokratikus Közösséghez (HDZ) és korábbi vezetőihez köthető korrupciós botrányok döntik el. A választások után öt nappal, december 9-én írja alá Horvátország az uniós csatlakozási szerződést, s az ország várhatóan jövő július 1-jén válik az EU-tagjává.

Az előző, 2007-es választásokon - a szavazók akkor még 153 mandátumról döntöttek – 66 helyet szerzett a HDZ, az SDP mindössze 56 mandátumhoz jutott.

Egy a HDZ ellen fellépő balközép szövetség létrehozásának ötlete már akkor felmerült, végül azonban az csak 2010-ben jött létre. A Kukurikú étteremben alakított és a nevet a szövetség zászlajára tűző, a Szociáldemokrata Pártból (SDP), a liberális Horvát Néppárt-Liberális Demokratákból (HNS-LD), az Isztriai Demokrata Szövetségből (IDS), és a Horvát Nyugdíjasok Pártjából (HSU) álló pártszövetség most jó eséllyel kormányt alakíthat Zoran Milanovic vezetésével, írta a NewsDaily.com.

A baloldali győzelem mindenképpen fordulópontot jelent a horvát politikában, az utóbbi két évtizedet ugyanis a HDZ túlsúlya jellemezte, az 1991-es függetlenség kikiáltása óta mindössze három évet töltöttek ellenzékben.

A mostani vereségben és a párt népszerűségvesztésében kétségkívül jelentős szerepet játszanak a párt volt vezetőit, köztük Ivo Sanadert ért korrupciós vádak, az egykori kormányfőt az Interpol elfogatóparancsa alapján Ausztriában tartóztatták le még télen, ellene több ügyben is eljárás folyik.