Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Putyin búcsút inthet a kétharmadnak

2011.12.04. 11:28
Bár a kétharmados többséget valószínűleg elveszíti, nagy meglepetésre nem kell számítania Vlagyimir Putyin pártjának a mai orosz parlamenti választásokon: az elmúlt hónapokban egyre tapinthatóbbá váló elégedetlenség ellenére is a voksok majdnem 60 százalékát söpörheti be a kormányon lévő formáció. Közben sokan a választások tisztaságáért aggódnak, amire okot adhat, hogy a moszkvai bíróság éppen két napja sújtott le a gyakorlatilag egyetlen független megfigyelő szervezetre.

Három hónappal az elnökválasztás előtt ma parlamenti választásokat tartanak Oroszországban. Ezen nagyobb meglepetés nem várható, így a kérdés mindössze annyi, hogy mekkora többséget tud szerezni Vlagymir Putyin Egységes Oroszország Pártja.

A 2007 óta kétharmados többséggel rendelkező formáció népszerűsége mélypontra zuhant a felmérésekben, de elemzők szerint még így is stabil, 60 százalékhoz közelítő többséget szerezhetnek a képviselői a törvényhozásban.

A bizalomvesztés az elmúlt hónapokban számos formában nyilvánult meg. Ezek közül a legfeltűnőbb talán az volt, amikor nemrég Putyin egy birkózó meccs végén a ringbe mászva szokatlan reakcióval találta magát szemben: a közönség taps helyett fújolni kezdett, többen pedig azt kiabálták, hogy „menj innen".

Persze a kormányzati kommunikáció mindezt azzal magyarázta, hogy a jelenlévő oroszok az amerikai versenyzőnek címezték a felszólítást, de ez sem tudja észrevétlenné tenni, hogy egyre szaporodnak a hasonló esetek kormányoldali politikusokkal.

Ebben egyrészt szerepet játszik a gazdasági válság miatti általános hangulatromlás, másrészt viszont elemzők szerint egyre kevesebben nézik jó szemmel, hogy a jelenleg kormányfő Putyin az alkotmányos korlátot kikerülve ismét az elnöki posztra készül. A mostani elnök Dmitrij Medvegyevvel szeptember végén jelentették be, hogy a tavaszi elnökválasztáskor posztot cserélnek.

Ezzel Putyin – ha nyer, márpedig erre minden esély megvan – valójában már a negyedik ciklusát kezdené az ország élén, hiszen a valós politikai döntések alapján Medvegyev elnöksége alatt is ő diktált.

Az pedig tovább borzolja a kedélyeket, hogy elemzők szerint kétségek merülnek fel a választások tisztaságával kapcsolatban: az ország egyetlen független választási megfigyelő szervezetére éppen pénteken sújtott le a moszkvai bíróság, 1000 dolláros büntetést szabva ki rá, amiért a honlapjukon a választásokkal összefüggő adatokat hoztak nyilvánosságra.

A Golos nevű szervezet összegyűjti, majd a honlapján elérhetővé teszi a választási visszaélésekről érkező panaszokat. Ezekből eddig már több mint 4700 érkezett be, többségük az Egységes Oroszország Párt ellen, írja a Deutsche Welle. A szervezet több mint 3000 megfigyelőt küld ma ki a szavazóhelyiségekbe, rajtuk kívül még mintegy 700 külföldi megfigyelőre számítanak.

Az új parlament mandátuma az eddigi négy helyett már öt évre szól, a választók a Duma 450 helyéről döntenek, amelyekért az Egységes Oroszország Párt mellett a Liberális Demokrata Párt, a Kommunista Párt, az Igazságos Oroszország, az Orosz Hazafiak, az Alma párt és a Jobb Ügy párt verseng.