Szabolcs
20 °C
35 °C

Putyin pártja nem szerzett abszolút többséget

2011.12.04. 19:35
Vlagyimir Putyin pártja elveszítette az alkotmányozó többséget a vasárnapi parlamenti választásokon a felmérések és a hivatalos előzetes eredmények szerint és az abszolút többség elnyerésében sem lehet biztos.

Vlagyimir Putyin kormányfő Egységes Oroszország (JR) pártja jelentősen visszaesett a vasárnapi törvényhozási választáson, elvesztette abszolút többségét. A választók megkérdezésén alapuló felmérés előrejelzése szerint azonban még így is messze az élen végez a szavazatok 48,5 százalékával.

A Rosszija 1 televízió által a szavazóhelyiségek bezárása után közzétett felmérés szerint az ellenzéki orosz kommunisták a voksok 19,8 százalékára számíthatnak, az Igazságos Oroszország 12,8 százalékra, a Liberális Demokrata Párt 11,42 százalékot szerez. A Jablokónak várhatóan nem sikerül átjutnia a 7 százalékos küszöbön, így nem lesz képviselője a dumában.

Ha pontosnak bizonyul a tévécsatorna felmérése, akkor a 2007 óta kétharmados többséggel rendelkező Egységes Oroszország párt rosszabbul szerepelt, mint amire az elemzők számítottak. Korábbi felmérések is kimutatták, hogy a párt népszerűsége mélypontra zuhant, de még így is stabil, 60 százalékhoz közeli többséget jósoltak Putyinéknak.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő a "stabilitás győzelmeként" értékelte a vasárnapi parlamenti szavazást, hangsúlyozva, hogy az Egységes Oroszország méltó módón szerepelt a választásokon, de a realitások azt mutatják, hogy a legnagyobb pártnak koalícióra kell lépnie más politikai erőkkel a Dumában.

Medvegyev Vlagyimir Putyin miniszterelnökkel együtt látogatott el a hatalom pártjának moszkvai választási főhadiszállására a vasárnapi urnazárást követően, és úgy vélekedett, hogy az előzetes eredmények "tükrözik a politikai erőviszonyokat az országban". Megítélése szerint az Állami Dumának, az orosz alsóháznak működésképesnek kell maradnia.

Nem volt durva jogsértés?

Nem tapasztaltak durva jogsértéseket a vasárnapi orosz parlamenti választáson az orosz Központi Választási Bizottság (CIK) által meghívott külföldi megfigyelők, a parlamentbe jutásért versengő ellenzéki pártok képviselői és jogvédők azonban számos visszaélésről számoltak be.
A CIK által meghívott külföldi megfigyelők nevében nyilatkozó lengyel szakértő, Mateus Piszkorszki a Rosszija 24 hírtelevízióban azt mondta, hogy "a megfigyelők észrevételei nem annyira a szabálysértésekre, mint a technikai hiányosságokra vonatkoztak". A Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) megfigyelői törvényesnek, a Független Államok Közösségének képviselői demokratikusnak ítélték az oroszországi választásokat. Az előzetes eredmények szerint parlamentbe jutó pártok - a kormányzó Egységes Oroszország kivételével - számos visszaélést jeleztek és élesen bírálták a választás lebonyolítását.

A bizalomvesztést csak részben magyarázza a gazdasági válság miatti általános hangulatromlás. Elemzők szerint egyre kevesebben nézik jó szemmel, hogy a jelenleg kormányfő Putyin az alkotmányos korlátot kikerülve ismét az elnöki posztra készül. A mostani elnök Dmitrij Medvegyevvel szeptember végén jelentették be, hogy a tavaszi elnökválasztáskor posztot cserélnek. Ezzel Putyin már a negyedik ciklusát kezdené az ország élén, hiszen Medvegyev elnöksége alatt is ő diktált.

További probléma, hogy a választások tisztaságával kapcsolatban is kétségek merültek fel. Az egyetlen független választási megfigyelő szervezetre is lesújtott a moszkvai bíróság, 1000 dolláros büntetést szabva ki rá, amiért a honlapjukon a választásokkal összefüggő adatokat hoztak nyilvánosságra.

A Golos nevű szervezet a honlapján teszi közzé a választási visszaélésekről érkező panaszokat. Ezekből eddig már több mint 4700 érkezett be, többségük az Egységes Oroszország Párt ellen.