Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Tömeges lazacszökés Norvégiában

2011.12.04. 15:50

Mintegy hétszázezer lazac szabadult ki a héten két norvégiai akvakultúrából. Az állatok hibás hálóknak köszönhetően juthattak ki az élővizekbe, ahol tetemes ökológiai kárt okozhatnak.

A norvég természetvédelmi szövetség attól tart, hogy a szökevények Dél-Trondelag vidékén megzavarhatják a vadlazacok ívását, és veszélyeztetik azok genetikai tisztaságát.

A most megszökött lazacok száma nagyjából annyi, amennyi az elmúlt három év folyamán összesen kiszabadult. Ez év februárjában már egyszer elúszott a most érintett két lazacnevelde egyikéből 175 ezer tenyészhal. A vállalkozást csupán pár napja ítélték mintegy ötszázezer eurónyi (150 millió Ft) környezetvédelmi bírságra.

A természetvédők szerint immáron nyilvánvaló, hogy a kereskedelmi lazactenyésztés ellenőrizhetetlenné vált. A szervezet ezért a norvég kormány beavatkozását követeli. A természetvédelmi szövetség elnöke, Lars Haltbrekken úgy nyilatkozott egy rádiós interjúban, hogy a norvégiai lazactenyésztés nagyságrendjét sürgősen csökkenteni kell.