Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Nem gratulált utódjának a vesztes horvát kormányfő

2011.12.05. 08:45

Ivo Josipović horvát elnök röviddel vasárnap éjfél után gratulált a parlamenti választásokon győztes balközép-liberális koalíciónak, reményét fejezve ki, hogy jobb együttműködést tud majd kialakítani a Horvátországi Szociáldemokrata Párt vezette szövetséggel, mint a Horvát Demokratikus Közösséghez (HDZ) tartozó Jadranka Kosor távozó kormányfővel.

A kormányfői szék várományosa, Zoran Milanović kemény munkát ígért a gazdaság helyreállítása érdekében. "Nem hagyjuk cserben az országot, lehet, hogy hibázunk is, de nem állunk meg, nem lesz bocsánat" – jelentette ki a 45 éves volt diplomata.

Zoran Milanović
Zoran Milanović

A Milanović vezette, Kukurikú-koalíciónak nevezett balközép-liberális koalíció 78 mandátumra számíthat a 151 tagú törvényhozásban.

Az elmúlt két évtizedben tizenhat éven át kormányzó konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) 48 helyhez juthat a parlamentben.

Jadranka Kosor (jobbra) és alelnöke, Vladimir Seks nem voltak boldogok
Jadranka Kosor (jobbra) és alelnöke, Vladimir Seks nem voltak boldogok

Josipovićot az újságírók megkérdezték arról, mi a véleménye, hogy Kosor nem gratulált Milanovićnak a választási győzelemhez. "Én mindig gratulálok, Kosor asszonynak valószínűleg megvolt a maga oka" – mondta a horvát államfő, aki szerint az új kabinetnek mielőbb neki kell látnia a sürgető, felhalmozódott feladatok megoldásához.

A választások kimenetelét minden bizonnyal az elmúlt hónapok szenzációszámba menő, rendre a hatalmon lévő Horvát Demokratikus Közösséghez (HDZ) és korábbi vezetőihez köthető korrupciós botrányok dönthették el.

Zoran Milanović (balról a 2.) és koalíciós partnerei ünnepelhettek
Zoran Milanović (balról a 2.) és koalíciós partnerei ünnepelhettek
Fotó: Hrvoje Polan

A választások után öt nappal, december 9-én írja alá Horvátország az uniós csatlakozási szerződést, és az ország várhatóan jövő július 1-jén válik az EU-tagjává.