Oszkár
20 °C
29 °C

Putyin pártja már nem kétharmados

2011.12.05. 09:44
Putyin pártja nem szerezte meg a szavazatok 50 százalékát a hétfő délelőtt kiadott előzetes eredmények alapján. A voksok 96 százalékának összesítése alapján az Egységes Oroszország pártnak a 450 fős dumában várhatóan 238 képviselői helye lesz.

A szavazatok 49,54 százalékának az elnyerése egyszerű parlamenti többséget jelent a kormánypártnak, amelynek eddig kétharmados többsége volt az Egységes Oroszországnak a törvényhozásban. A második legtöbb szavazatot szerző Kommunista Párt 92, az Igazságos Oroszország Párt 64, a Liberális Demokrata Párt 56 mandátumra számíthat a Dumában.

Vlagyimir Csurov, az orosz Központi Választási Bizottság elnöke bejelentette, hogy a választáson a szavazásra jogosultak 60,2 százaléka jelent meg, ami 3 százalékkal kevesebb, mint a 2007-es parlamenti választáson.

A lakóhelytől távoli szavazásra jogosító igazolással majdnem ugyanannyian szavaztak vasárnap, mint négy éve. Összesen 1 115 420 fő, ami a szavazók 1,88 százaléka. Csurov szerint ez azt bizonyítja, hogy nem voltak visszaélések a lakóhelytől távoli szavazásra jogosító igazolásokkal. Az érvénytelen szavazólapok aránya fél százalékkal nőtt 2007-hez képet, s így is csak 1,55 százalékot tett ki - közölte hétfő délelőtti tájékoztatóján a Központi Választási Bizottság elnöke.

A kormányzó Egységes Oroszország Párt a választás eredményét a Dmitrij Medvegyev államfő és a Vlagyimir Putyin kormányfő politikája folytatására adott erkölcsi felhatalmazásként értékeli. Szergej Nyeverov, a párt egyik vezető tisztségviselője a hétfői sajtótájékoztatón úgy vélte, hogy Borisz Grizlov eddigi parlamenti elnök maradhat a poszton.

Andrej Vorobjov, a párt választási bizottságának elnöke bejelentette, hogy a közeljövőben felkérik Dmitrij Medvegyevet, legyen az Egységes Oroszország elnöke. Kifejtette: meg vannak győződve arról, hogy Vlagyimir Putyin a 2012. március 3-ra kitűzött elnökválasztás első fordulójában győzni fog.