Piroska
-2 °C
5 °C

Észak-Korea Amerikát is elérni képes rakétát fejleszt

2011.12.06. 19:41

Észak-Korea teherautón mozgatható, könnyen elrejthető interkontinentális ballisztikus rakéta kifejlesztésén dolgozik, írta kedden hivatalos forrásokra hivatkozva a The Washington Post. A rakétafejlesztésről a lap szerint az amerikai hírszerzés novemberben tájékoztatta a kongresszus illetékes tagjait.

A források, akiknek módjukban állt megismerkedni a vonatkozó hírszerzési jelentésekkel, úgy tájékoztatták a lapot, hogy az új fegyver a tavaly októberben bemutatott Muszudan közepes hatótávolságú rakéta továbbfejlesztett változata. Az új rakétával kapcsolatos munkálatok feltehetően a kommunista ország nyugati partvidékén folynak.

Észak-Korea a hadászati rakéták kategóriájában eddig csak rögzített kilövőállomással rendelkező eszközökkel rendelkezett: a Taepodong-1-gyel és a műholdak feljuttatására is alkalmas Taepodong-2-vel. A mobil kilövőállású interkontinentális rakétákat a radar nehezebben észleli, mint a silóból kilőtt fegyvereket, és azok gyorsabban elindíthatók, mint a helyhez kötött társaik. A lap emlékeztetett rá, hogy Kína, amely a múltban adott át rakétatechnológiai ismereteket szövetségesének, nemrégiben állította rendszerbe a DF-31 és a DF-31A kódjelű hadászati rakétát, de nem bizonyított, hogy az új észak-koreai modell ezekre a típusokra épülne.

Glyn Davies, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja kedden indul el egy Pekinget, Tokiót és Szöult érintő diplomáciai misszióra, amelynek célja az észak-koreai nukleáris programról folytatott hathatalmi tárgyalások felújítása.