Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Koszovó szerint Szerbia elismerte függetlenségét

2011.12.06. 18:06 Módosítva: 2011.12.06. 18:17
A szerb-koszovói határátkelők közös ellenőrzéséről és igazgatásáról kötött megállapodással Belgrád de jure elismerte Koszovó függetlenségét - mondta Hashim Thaci koszovói miniszterelnök. A szerb fél ezt nem egészen így látja.

Az Európai Unió bábáskodása mellett megkötött pénteki brüsszeli megállapodás egyenes következménye, hogy Szerbia elismerte határait Koszovóval - mondta kedden Hashim Thaci. A kormány keddi ülése után a miniszterelnök kifejtette: a határok integrált ellenőrzéséről csakis két olyan ország állapodhat meg, amely független és szuverén, ennélfogva a Brüsszelben létrejött megállapodás teljesen összhangban van Koszovó alkotmányával és törvényeivel.

Az egyezmény szerint a szerbiai és a koszovói rendőrök, illetve vámosok együtt irányítják a határátkelőkön felállított posztokat, és az Európai Unió koszovói igazságügyi és rendőri missziója (EULEX) közvetítőként, illetve felügyelőként működik majd a két fél között.

A szerb felet képviselő tárgyaló, Borko Stefanovic ugyanakkor az egyezmény megkötése után hangsúlyozta, hogy nem határ-megállapodásról van szó, mivel ezeknél az átkelőknél nincsenek kitéve a koszovói állam jelképei. Belgrád nem ismeri el a 2008-ban függetlenné vált Koszovót, és továbbra is saját tartományának tekinti.

Hashim Thaci úgy értékelte, hogy  a Brüsszelben létrejött egyezmény rendkívül fontos lépés a rend és a törvényesség észak-koszovói helyreállítására, és a megállapodás "Koszovó határainak egyfajta de jure elismerését jelenti Szerbia részéről". Thaci kifejtette: "Hat átkelőn minden illetékes pristinai szerv a koszovói törvényeket fogja alkalmazni, míg az EU koszovói igazságügyi és rendőri missziójának tagjai (EULEX) a koszovói intézmények felkérése alapján azért lesznek jelen az átkelőknél, hogy szemmel tartsák és segítsék a határok integrált ellenőrzéséről szóló európai mércék alkalmazását". Thaci azt is elmondta, hogy a "Koszovó államiságát jelképező szimbólumokat mindenütt el fogják helyezni, úgy a merdari, mint a jarinjei és brnjaki átkelőknél".

A Koha Ditore című pristinai lap viszont úgy értesült, hogy két észak-koszovói átkelőnél, Brnjaknál és Jarinjénél a határ ellenőrzése nem egészen a koszovói kormány elképzelése szerint fog történni. Pristina ugyanis a brüsszeli megállapodásban kötelezettséget vállalt arra, hogy e két átkelőnek különleges státusa lesz, és továbbra is érvényben marad a nemzetközi békefenntartókkal (KFOR) és az EULEX-szel kötött szeptember 9-ei megállapodás.

Márpedig eszerint Pristina e két határátkelőn 3-3 alkalmazottat állomásoztathat csak, akiket a KFOR és az EULEX helikopterein szállítottak mindeddig a határra. A 3-3 fős csoportok tagjai közül egy az átkelők forgalmának ellenőrzésében, egy rendőrségi alkalmazottként, egy pedig vámosként segédkezett eddig a nemzetközi erőknek a határon.

A koszovói hatóságok képviselői szeptember 16-a óta vannak jelen a brnjaki és a jarinjei átkelőknél. Pristinának ez a lépése éles reagálásokat váltott ki az észak-koszovói szerbek részéről, akik a két átkelő koszovói "birtokba vétele" után barikádokat emeltek Észak-Koszovóban.