Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Szabadlábra helyezik Ivo Sanadert

2011.12.06. 20:58 Módosítva: 2011.12.06. 23:06
Csaknem hat hónapos vizsgálati fogság után szabadlábra kerülhet a következő napokban Ivo Sanader volt horvát kormányfő. A zágrábi alkotmánybíróság helyt adott annak a beadványnak, amelyet a korrupcióval vádolt politikus ügyvédei nyújtottak be.

A horvát alkotmánybíróság ítélete értelmében a korrupciós vádak miatt bíróság előtt álló Sanader "fogva tartását legkésőbb december 12-ig (hétfőig) meg kell szüntetni".

Az alkotmánybíróság ezzel a volt kormányfő védői beadványának adott helyt, hangsúlyozva, hogy már nincs alap Sanader őrizetben tartására. Ugyanakkor útlevelét le kell adnia a hatóságoknak a Nova TV jelentése szerint. Az egyelőre nem ismert, hogy a korábban meghatározott óvadék ellenében engedik-e szabadon a volt miniszterelnököt.

Sanader volt horvát miniszterelnök vizsgálati fogságát októberben hosszabbították meg két hónappal, s akkor az illetékes bíró elutasította óvadék elleni szerint szabadlábra helyezését, mert megítélése szerint szökésétől lehetne tartani. Az egykori politikus ügyvédje akkor azt kérte, hogy 12,4 millió kuna (közel félmilliárd forint) óvadék ellenében helyezzék szabadlábra védencét. Miután ezt elutasították, a védők az alkotmánybírósághoz fellebbeztek, amely most Sanader javára döntött.

A szabadlábra helyezés híréről először a Serbija insajd blog számolt be magyarul.

Ivo Sanadert Ausztria júliusban adta ki Horvátországnak. A még november első felében kezdődött  egyesített eljárásban háborús nyerészkedéssel vádolják, illetve azzal, hogy 1994-1995-ben, még külügyminiszter-helyettesként 500 ezer euró kenőpénzt fogadott el az osztrák Hypo Alpe Adria banktól. Emellett a terhére róják, hogy 2009-ben tízmillió euró kenőpénzt fogadott el Hernádi Zsolttól, a Mol vezérigazgatójától, cserébe lehetővé tette, hogy a Mol irányítási jogot szerezzen az INA horvát állami olajcég fölött.

A szervezett bűnözés elleni ügyészségi hivatal (USKOK) azzal gyanúsítja Sanadert, hogy a Fimi reklámügynökségen keresztül állami vállalatoktól és minisztériumoktól pénzt juttatott a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) kasszájába, amelyből egyebek mellett a párt választási kampányait finanszírozták.

Korábban a zágrábi megyei bíróság bizonyítékként fogadta el Sanader perében azt a videofelvételt, amelyen Sanader Hernádi Zsolttal, a Mol elnök-vezérigazgatójával látható a zágrábi Marcelino étteremben. A Mol akkor azt közölte: érthetetlen, hogy titkos és gyanús eseményként kezelnek egy olyan találkozót, amelyen Horvátország legnagyobb külföldi befektetőjének első embere és a volt miniszterelnök vesz részt Zágráb egyik legismertebb éttermében. Az ebből levont bármilyen következtetés annyira valóságos, mint egy képregény, közölte a Mol.

November 30-án a Heti Válasz azt írta, hogy megdőlt a Hernádi Zsolt elleni vád. Azt a két ciprusi társaságot ugyanis, amelyen keresztül - a zágrábi ügyészség állítása szerint - Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató megvesztegette Ivo Sanader volt horvát kormányfőt, az orosz Gazprom ellenőrzi.