Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Öt méter mélyről ásták ki a maffiavezért

2011.12.07. 14:48

Több mint 16 éve keresték Michele Zagariát, a Casalesi klán fejét az olasz hatóságok, míg sikerült kézrekeríteniük a szerda délelőtt. A Casalesi klán a nápolyi camorra bűnszövetkezet része, és a rendőrségi források szerint Zagaria volt a legfontosabb, még szabadlábon levő vezető.

A Casalesi csoport főleg kábítószer-kereskedelemből és építőipari korrupcióból finanszírozza tevékenységét. Zagariaát, mint a vezetőjét már többször is életfogytiglanra ítélték távollétében.

Michele Zagaria
Michele Zagaria

A maffiavezért vidéken fogták el, Nápoly közelében, a rendőrség már régóta gyanította, hogy itt rejtőzik. Az akciót a nápolyi rendőrség egy speciális osztaga vezényelte le, amely végül egy földalatti bunkerban talált rá Zagariára. A bunker öt méterrel volt a felette levő ház alatt, a nyomozóknak csak leásva sikerült bejutniuk.

Zagaria menekülni próbált, de a bunker mechanizmusainak egy része meghibásodott, tehát bent ragadt, ráadásul a rendőrség már az összes lehetséges kijáratot lezárta a környéken, így esélye sem volt.

Ünneplő rendőrök a casertai rendőrkapitányságnál
Ünneplő rendőrök a casertai rendőrkapitányságnál
Fotó: Roberto Salomone

„Maguk győztek. Az állam győzött. Vége van” – ezek voltak az első szavai az 1995 óta bujkáló maffiafőnöknek az őhozzá elérő első négy nyomozónak a Corriere della Sera szerint. Az olasz belügyminiszter, Anna Maria Cancellieri szavai szerint az elfogás hatalmas siker az olasz államnak és nagy csapás az egész camorra szervezetnek.