Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Bukarestben őrizték 9/11 értelmi szerzőjét

2011.12.08. 09:22 Módosítva: 2011-12-08 09:39:03
A román főváros északi részén, a belvárostól néhány percre működött az amerikai hírszerzés (CIA) titkos börtöne, amelyben a legfontosabb foglyokat őrizték.

A Bright Light (Ragyogó fény) kódnevű román kormányzati épület alagsorában őrizték az al-Kaida terrorszervezet több elfogott tagját, köztük Háled Sejk Mohammedet, a szeptember 11-i merényletek értelmi szerzőjét, mielőtt Guantánamóra szállították őket – tudta meg az AP hírügynökség és az ARD német közszolgálati televízió.

A CIA romániai börtönének létezéséről számtalan hír szólt annak idején, ám a pontos helyét soha nem lehetett tudni. Ez a fogda is része volt annak a hálózatnak, amelyet a CIA tartott fenn és ellenőrzött külföldi országokban, így Lengyelországban, Litvániában és Thaiföldön. A fogdákat 2006 májusában bezárták, a CIA fogva tartási és vallatási programja 2009-ben lezárult.

A többi CIA-börtönnel ellentétben, amelyek eldugott vidéki helyen vagy – például Lengyelország esetében – egy katonai létesítményen belül működtek, a romániai nem egy isten háta mögötti helyszínen volt. A szóban forgó épület jól látható helyen, néhány háztömbnyire egy forgalmas főútvonaltól helyezkedik el, a közelében vasútvonal húzódik.

Az épület eredeti funkciója szerint a bizalmas – többek között a NATO-ra és az Európai Unióra vonatkozó – információkat feldolgozó országos hivatalnak (ORNISS) ad otthont. A hivatal magas beosztású tisztviselője, Adrian Camarasan azt állította, hogy a foglyokat nem amerikai, hanem román személyzet őrizte.

Amerikai lapok már két éve is megszellőztették a hírt. Akkor a román hatóságok tagadták a fogda létezését. Adrian Cioroianu volt román külügyminiszter az amerikai belpolitikai helyzetre fogta a kiszivárogtatást.