Alfréd
-3 °C
3 °C

Fél év börtönt is kaphatnának a francia prostituáltak ügyfelei

2011.12.08. 09:50 Módosítva: 2011-12-08 09:52:38

A francia nemzetgyűlés támogatja azt javaslatot, amely a prostitúció elleni küzdelem jegyében pénzbüntetéssel és akár börtönnel is sújtaná a szexért fizető ügyfeleket. A képviselők emellett egy határozatban újból kimondták, hogy Franciaország a prostitúció eltörlésére törekszik.

Az elfogadott határozat szerint Franciaországnak törekednie kell „egy prostitúció nélküli társadalomra". A prostituáltak ügyfeleire akár háromezer eurós (körülbelül 900 ezer forintos) pénzbüntetést, vagy fél év börtönt is kiszabhatnának. Az elvi javaslatot ugyanakkor még hivatalosan törvénybe is kell foglalniuk, többen pedig kételkednek abban, hogy valóban odáig jut az ügy.

A jelenlegi francia törvények szerint a prostitúció nem bűncselekmény, csak akkor, ha sérti a közrendet. A kliensek ellen csak kiemelt esetekben, például akkor indulhat eljárás, ha a prostituált fiatalkorú. A lányok futtatását ugyanakkor hét év börtönnel büntethetik, foglalja össze a La Croix francia lap.

A javaslatot benyújtó két képviselő, a szocialista Danielle Bousquet és az UMP-s Guy Geoffroy szerint az ügyfél büntetése közelebb vihet a prostitúció eltörléséhez, mint a tiltás. 1999-ben Svédországban vezettek be hasonló szabályozást, amely bünteti azokat, akik fizetnek a szexért, ugyanakkor dekriminalizálta a prostituáltakat.

A javaslatot benyújtó francia képviselők szerint a Franciaországban dolgozó közel húszezer prostituált nagy része emberkereskedelem áldozata, ezért is sürgetik a fellépést.

Több aktivista ugyanakkor a prostituáltak jogaira hivatkozva utasítja el a javaslatot. A prostituáltak érdekvédelmi szervezete, a Strass tüntetést szervezett a nemzetgyűlés elé. „A szexmunka is munka!" - volt olvasható többek között a felmutatott plakátokon.

Az ügyfelek üldözése helyett a rendőröknek az akaratuk ellenére foglalkoztatott lányokat futtató hálózatokra kellene koncentrálniuk, vélte a Telegraph szerint az egyik résztvevő. Szerintük alapvető különbséget kell tenni a saját elhatározásukból prostituáltnak álló, és az emberkereskedelem útján Franciaországba került lányok között. Többen úgy vélték, hogy a tervezett lépések arra kényszeríthetik a prostituáltakat, hogy közvetítőkön keresztül dolgozzanak.