Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Győzünk, vagy égni fog a főváros

2011.12.08. 18:14 Módosítva: 2011.12.08. 18:18
Kongóban a szavazatok kétharmadának a megszámlálása után magasan vezet Joseph Kabila eddigi elnök. Az ellenzék csalást emleget és nem fogadja el az eredményeket, több helyen zavargások törtek ki, különösen a fővárosban feszült a helyzet. A Nyugat mégis örülhet.
Joseph Kabila
Joseph Kabila
Fotó: Gwenn Duborthomieu

A várakozásoknak megfelelően minden jel arra utal, hogy az eddigi elnök, Joseph Kabila nyerte meg a november 28-án megtartott kongói választásokat. A szavazatok 90 százalékának a kiértékelése
után Kabila nem hivatalos információk szerint 49 százalékot szerzett. A második helyen a nagy kihívó és örök ellenzéki, Etienne Tshisekedi áll 33 százalékkal.

A nemrég módosított választási törvény értelmében az egyszerű többség is elég a győzelemhez, így – ha nem történik valami rendkívüli – továbbra is Kabila marad az ország elnöke. A választásokat megfigyelő Carter Központ szerint a szavazókörzetek 16 százalékában szabálytalanságok történtek. Több helyről érkeztek hírek választók megfélemlítéséről, akadályozásáról is.

Összecsapások robbantak ki

A választásokat néhány városban erőszak kísérte. Szavazóhelyiségeket, és szavazólapokat szállító teherautókat támadtak meg fegyveresek: Lubumbashiban, az ország második legnagyobb városában összesen öt ember halt meg az egyik támadásban.

A Human Rights Watch adatai szerint országszerte eddig összesen legalább 18-an vesztették életüket a választásokat kísérő összecsapásokban. A szervezési és biztonsági hiányosságok a nagy távolságok és a rossz infrastruktúra mellett arra vezethetők vissza, hogy ez volt az első választás, amit a kongói állam maga szervezett és finanszírozott: az öt évvel ezelőtti választásokat még jórészt az ENSZ és egyéb nemzetközi partnerek vezényelték le.

Az erőszak kirobbanásához hozzájárult, hogy – a választások után, de még a szavazatok beérkezése előtt – Kabila több kihívója is jó előre bejelentette, hogy a még nyilvánosságra sem hozott eredményeket választási csalásokra hivatkozva nem fogja elfogadni. Ez régi és jól bevált trükk Afrika-szerte: az esélytelen vagy vesztésre álló elnökjelöltek rendszeresen megpróbálják elérni, hogy a későbbi győztes elveszítse legitimációját. Így próbálnak a vereségükből előnyt kovácsolni.

000 Was6072290
Fotó: Gwenn Dubourthoumieu

Legutóbb Libériában folyamodott ehhez Winston Tubman, aki az ottani kétfordulós elnökválasztásokon a későbbi győztestől messze lemaradt az első fordulóban, ezért a második fordulóban választási bojkottra szólította fel híveit. Ha már nem győzhetek, legalább nehezítem a riválisom hatalomra jutását, vélték a kongói elnökjelöltek is.

A fővárosban feszült a helyzet

A 78 éves Tshisekedi egy másik klasszikus trükkhöz folyamodott. Ő nem csatlakozott a többi tiltakozó elnökjelölthöz, hanem kijelentette, hogy elfogadja az eredményeket – csak annyit tett hozzá, hogy ő fog nyerni, senki más. Amikor az első, részleges eredmények Kabila előnyét jelezték, Tshisekedi gyorsan kikiáltotta magát győztesnek, ezzel is növelve a tétet.

A blöff elérte a célját: a Tshisekedi bástyájának számító fővárosban, Kinshasában, pattanásig feszült a helyzet, mivel a vén politikus fanatizált párthívei hallani sem akarnak arról, hogy nem az ő jelöltjük nyert. „Vagy győzünk, vagy égni fog a város” – fenyegetőztek Tshisekedi emberei. (Kinshasa lakóiról egyébként is országszerte azt tarják, hogy arrogánsak, és figyelembe sem veszik a vidékiek véleményét.) A rendőrség és a katonaság nagy erőkkel vonult ki a városba, hogy megakadályozza a vérontást. A helyzet várhatóan feszült marad a következő napokban is, amíg nincsenek végleges eredmények, vélték elemzők.

Megmutatkozott a megosztottság

Az eddig beérkezett eredmények Kongó hagyományos kettéosztottságát mutatják. Tshisekedi Kinshasa mellett Kelet- és Nyugat-Kasaiban szerepelt jól, azon a területen, ahonnan származik. Erős támogatottságában nagy szerepet játszik, hogy a politikus a Kasaiban népes és gazdaságilag vezető szerepet betöltő luba nép tagja. Kabila ezzel szemben elsősorban Délkelet-Kongóban, vagyis Katangában szerepelt kiválóan, ahonnan a családja származik. A jelenlegi elnök ezen kívül számíthatott a ruandai és ugandai határ mentén fekvő Észak- és Dél-Kivu lakóinak támogatására is.

000 Par6691045
Fotó: Phil Moore

Kabila elnökségének a kezdetén még véres polgárháború dúlt Keleten, amire 2003-ban sikerült pontot tenni, és a megszálló ruandai és ugandai hadsereget kiebrudalni. A két Kivu lakói a jelek szerint ezt nem felejtették el Kabilának. A mostani elnök ezen felül meglepően jól szerepelt Nyugaton is, ahol az utóbbi években leginkább fejlesztették az infrastruktúrát.

Az ország 11 tartománya közül a jelenlegi adatok szerint a mostani elnök hatban vezet, több helyen tetemesen. Tshisekedi négy tartományban győzött, míg egy esélytelen jelölt nyert az északi Equateurben.

Korrupt, de legalább kiszámítható

Ha ez marad az eredmény, és sikerül elkerülni a komolyabb vérontást, nyugati fővárosokban nagy kövek gördülnek majd le a Kongót figyelemmel kísérő - és jelentős pénzösszegekkel támogató -  politikusok szívéről. Nyílt titok ugyanis, hogy a Nyugat szerint Tshisekedi kiszámíthatatlan, szenilis, hiú és makacs.

Kabila és környezete ugyan velejéig korrupt, de az utóbbi tíz évben legalább egyben tartotta az országot, sőt, itt-ott fejlesztésekbe, útépítésbe fogtak. A stabilitás érdekében a Kongót évi három milliárd dollárral támogató nemzetközi közösség nem is oly titkos vágya az volt, hogy - jobb választás híján - Kabila nyerjen. Hogy ez Kongónak is jó -e, arra a következő öt év ad majd választ.