Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Elkezdődött a horvát elszámoltatás

2011.12.09. 17:40 Módosítva: 2011-12-09 17:42:27

A hatalommal való visszaélés címén vád alá helyezte a múlt vasárnapi választásokig Horvátországot vezető pártot, három másik jogi személyt és több politikust pénteken a szervezett bűnözés elleni zágrábi ügyészségi hivatal (USKOK). A gyanúsítottak között van Ivo Sanader volt kormányfő és a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) hat másik politikusa, köztük a párt pénztárosa, könyvelője és szóvivője. Az ügyészség szerint 46,6 millió kunát (6,2 millió eurót, kb. 190 milliárd forintot) sikkasztottak el állami vállalatoktól a párt választási kampányainak finanszírozására. Ennek alátámasztására átadtak a zágrábi megyei bíróságnak 60 ezer oldal dokumentumot, amelyet másfél évi nyomozás során gyűjtöttek össze.

Sanader éppen szabadul

Csaknem hat hónapos vizsgálati fogság után szabadlábra kerülhet a következő napokban Ivo Sanader volt horvát kormányfő. A zágrábi alkotmánybíróság helyt adott annak a beadványnak, amelyet a korrupcióval vádolt politikus ügyvédei nyújtottak be. A horvát alkotmánybíróság ítélete értelmében a korrupciós vádak miatt bíróság előtt álló Sanader "fogva tartását legkésőbb december 12-ig (hétfőig) meg kell szüntetni".

A HDZ múlt vasárnap elvesztette a parlamenti választásokat. Ivo Sanader korábbi pártelnök és kormányfő más korrupciós ügyek miatt is bíróság előtt áll. Őt most azzal vádolják, hogy ő szervezte meg a kapcsolatot a többi gyanúsított között abból a célból, hogy létrehozzanak egy módszert a közpénzek elsikkasztására.

Az ügyészség közleménye szerint az állami intézményekben és vállalatoknál dolgozó gyanúsítottak az érvényes közbeszerzési törvényeket megsértve a Fimi Media marketing ügynökséggel működtek együtt, amelynek igazi és fiktív megrendeléseket adtak. A cégnek juttatott pénz nagy része Sanadernál vagy a HDZ "fekete kasszájában" kötött ki.

Az ügy háttere így teljesen más, mint a Sanader ellen több mint féléve folyó eljárásé. Ivo Sanadert Ausztria júliusban adta ki Horvátországnak. A még november első felében kezdődött  egyesített eljárásban háborús nyerészkedéssel vádolják, illetve azzal, hogy 1994-1995-ben, még külügyminiszter-helyettesként 500 ezer euró kenőpénzt fogadott el az osztrák Hypo Alpe Adria banktól. Emellett a terhére róják, hogy 2009-ben tízmillió euró kenőpénzt fogadott el Hernádi Zsolttól, a Mol vezérigazgatójától, cserébe lehetővé tette, hogy a Mol irányítási jogot szerezzen az INA horvát állami olajcég fölött.

Horvátországban a függetlenség 1991-es elnyerése óta most először emeltek hivatalos vádat egy párt ellen. Az ügyészség pár órával azután tette meg a lépést, hogy aláírták az ország európai uniós csatlakozási szerződését. A tényleges belépésig tartó időszakban a korrupció elleni küzdelem lesz az egyik legfontosabb terület, amelyet az Európai Bizottság szoros figyelemmel fog követni.