Lehel
17 °C
27 °C

Sikerült éket verni Európába

2011.12.09. 10:32 Módosítva: 2011.12.09. 10:55

A német lapok elsősorban a britek ellenkezésével foglalkoznak a tagállamok szigorúbb költségvetési szabályozását célzó EU-csúcs után, azt csak megemlítik, hogy a magyarok sem csatlakoztak az alapszerződés megváltoztatásához. Minden lap kiemeli, hogy az Egyesült Királyság teljesíthetetlen feltételeket támasztott. A Frankfurter Allgemeine Zeitung diplomatákra hivatkozva ugyanakkor megjegyzi, hogy ebben a kérdésben Magyarország még elmozdulhat.

A Handelsblatt értékelése szerint az "aki nincs velünk, az ellenünk" elve alapján Angela Merkel és Nicolas Sarkozy végigverték tervüket az euró megmentésére, az olyan országokat pedig mint Nagy-Britannia egyszerűen mellőzik. A nagy dobás azonban nem sikerült, nem tudtak minden államot bevonni a megállapodásba, a gyors megoldás pedig újabb kockázatot rejt.

A lap egy másik cikkben arról ír, hogy Merkel és Sarkozy közelebb jutott a fiskális unióhoz, de ennek nagy ára van. Az EU-megállapodás alig hoz enyhülést és Európa szétesésével fenyeget.

Franciaországnak és Németországnak nem sikerült megvalósítania azt a célt, hogy az euró megmentése érdekében mind a 27 tagállam egyetértésével módosítsák az alapszerződést, írja a lap kommentátora. Nagy Britannia - saját érdekeit nézve - kihúzta magát ez alól, nem vetette alá magát egy német-francia diktátumnak.

A lap szerint azonban Merkel és Sarkozy  megoldása a kétsebességes Európa felé vezet és a tagállamokat egymás ellen fordíthatja. Eddig legalább mindig sikerült az összes tagállamot rávenni arra, hogy egy hajóban evezzenek és tudtak minden tagállam számára előnyös megoldásokat találni. Ez azonban már történelem. A mostani realitás az, írja a Handelsblatt kommentátora, hogy az a 17 euróövezeti állam veti alá magát a szigorú költségvetési ellenőrzésnek, akik ezt valóban akarják is. Ennél tökéletesebben nem is lehetett volna éket verni Európába, jegyzi meg a szerző.

A kommentátor szerint önmagában a tagállamok szigorúbb költségvetési politikája nem hoz enyhülést a piacokon. A 2013 helyett már jövő júliusban felálló EU-s válságkezelő pénzügyi intézmény (ESM) nem kap banklicencet és bizonytalan, hogy mindig helyt tud-e állni, ha baj van -  ez nem elég világos üzenet a spekulánsoknak, hogy az euró elleni támadások esetén bármikor be tudnak avatkozni a közös pénz megmentése érdekében, véli a lap.

A csúcson nem volt egyetértés az euróországok közös kötvényeiről, amelyeket igencsak üdvözölne a piac, és azt sem jelezték, hogy az Európai Központi Bank minden eshetőségre készen beavatkozna a történésekbe. A lap szerint az újabb bizonytalanságot okoz, hogy a Merkel és Sarkozy által tető alá hozott megállapodást szerződésekbe kell foglalni, de ennek a módja és az EU-alapszerződéshez való viszonya még jogilag  igencsak vitatott. A lap szerint hiába értékelte sikeresnek a megállapodást Merkel és Sarkozy, ez a válság megoldására nem lesz elegendő.