Mátyás
-6 °C
1 °C

Szemétlerakóba temettek 274 amerikai katonát

2011.12.09. 07:13 Módosítva: 2011-12-09 07:14:08
Az amerikai légierő doveri halottasháza összesen 274 katona maradványait szállítatta egy virginiai szemétlerakóba, írja a Washington Post.

A halottak hozzátartozóit, akiknek azt ígérték, hogy az elhamvasztott maradványoktól méltó, tiszteletteljes búcsút vesznek majd, nem értesítették arról, hogy hamvakat egy szeméttelepre szállították. A cikkből kiderült, hogy az ügy súlyosan roncsolódott holttesteket érintett, pontosabban 274 katona 976 darabját.

Az azonosított testrészek mellett a szemétben végezte 1756 olyan, a harctéren összeszedett, majd elhamvasztott testrész vagy -foszlány is, amelynek DNS-vizsgálatát a roncsolódás foka miatt már nem lehetett elvégezni.

A doveri légibázis halottasházának kegyeleti átriuma
A doveri légibázis halottasházának kegyeleti átriuma
Fotó: William M. Plate Jr. /
 

Az eset, amelyről – még számadatok nélkül – először novemberben számolt be a Washington Post, mély felháborodást keltett abban az országban, amely évente tízmilliókat költ eltűnt katonáinak felkutatására.

Az emberi hamvakat az elégetett kórházi hulladékkal együtt 2004 és 2008 között szállították ki a szeméttelepre. A halottasház vezetői ezután úgy döntöttek, hogy sokkal méltóbb végtisztesség, ha a háborúban darabokra szaggatott halottak porát a tengerbe szórják.

Az elesett hősök fala a légierő harcban elhunyt tagjainak neveivel a doveri halottasházban
Az elesett hősök fala a légierő harcban elhunyt tagjainak neveivel a doveri halottasházban
Fotó: William M. Plate Jr.
 

2008-ban egyébként Robert Gates akkori védelmi miniszter vizsgálatot rendelt el a doveri halottasház ellen, miután bejelentés érkezett, hogy a hősi halottakat kegyeletsértően egy olyan krematóriumban hamvasztják el, amelyben – külön kamrában ugyan, de – háziállatok tetemét is elégetik.